40 Yaş Üstü Kadınlarda Safra Kesesi Hastalıklarına Dikkat!

Yayın Tarihi : 2018/07/07 18:45 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/18 11:21 •

Safra kesesi; yenen besinlerin sindirilmesi için, mideye salgı yapan organdır. Dolayısıyla sindirime yardımcı organlar arasında değerlendirir.

40 Yaş Üstü Kadınlarda Safra Kesesi Hastalıklarına Dikkat!

Safra kesesi; yenen besinlerin sindirilmesi için, mideye salgı yapan organdır. Dolayısıyla sindirime yardımcı organlar arasında değerlendirir. Bu salgıları kan vasıtasıyla yaptığı için; dolaşım sistemi bakımından da öneme sahiptir bu sebeple gerekirse cerrahi yapılmasından da çekinmemek gerekir.

Bu salgının yapıldığı damarların taş veya iltihaplar tarafından tıkanması sonucu sarılığa kadar giden hastalıklara sebep olabilir. Çünkü safra kesesi görevini doğru yapamadığında bunun etkileri böbrekte dahi görülür ve biluribin denilen maddenin süzülememesi ile böbrek hastalıkları, sarılık meydana gelebilir.

Özellikle 40 yaş üstü bayanlarda safra kesesi hastalıklarına daha çok rastlanmaktadır. Bunun sebebi, artık vücudun mevcut metabolizma hızını kaybetmesi ve kendini iyileştirme hızını düşürmesidir. Erkekler kadınlara oranla daha hareketli hayat yaşadıkları ve metabolizmalarının daha hızlı olması suretiyle onlarda safra kesesi hastalıkları daha büyük yaşlarda ortaya çıkabilir veya hiç çıkmaya bilir. Pek çok hastalıktan korunma yöntemi olduğu gibi doğru beslenme ve hareketli yaşamla safra kesesi hastalıklarından da korunabilirsiniz.

Hastalık çok ilerlememiş ve komplikasyona uğramamışsa, cerrahi tedavi uygulanır. Bu durum özellikle hastanın yediği besinleri sindirememesi, hazım zorluğu çekmesi, kabız olmasıyla ortaya çıkabilir. Çünkü safra kesesi hastalıklarında mideye gitmesi gereken sindirim enzimleri tam olarak gidemez ve görevini yapamaz. Bu durumda sindirim problemlerinde safra kesesi kontrolü yapılmalıdır. Kan ve idrar testleriyle safra kesesi durumu kontrol edilse bile, asıl teşhis ultrason görüntüsüyle ortaya konabilir. Hatta ultrasonla tespit edilemeyen durumlarda daha gelişmiş görüntüleme tekniklerine başvurulabilir ve doğru teşhis konulabilir.

Eğer hasta için gerekli ise, safra kesesi tamamen alınabilir. Kişi bu şekilde hayatına devam edebilir ancak beslenmesinde aşırılıklardan kaçınması gerekir. Özellikle aşırı yağlı yemekten kaçınması gerekir.

Eğer safra kesesi alınması gerektiği halde cerrahi yapılmazsa, kişinin kan dolaşımı zarara girdiği için ciddi komplikasyonlar gerçekleşebilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?