Adetliyken Muayene Olur mu?

Yayın Tarihi : 2018/05/11 10:09 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/30 14:13 •

Kadınların adet döneminde; hormonal dengeleri değişir. Ancak adet döneminde muayene olmak veya tahlil yapmak için doktorunuza danışmanızda yarar vardır.

Adetliyken Muayene Olur mu?

Kadınların adet döneminde; hormonal dengeleri değişir. Bu dönemde yapılan bazı tahliller, normalinden farklı çıkabilir. Doktorunuz özellikle adet döneminde çağırmıyorsa, adet olmadığınız dönemlerde doktora başvurmamalısınız. Özellikle jinekolojik muayenelerinizi adet dönemi dışında değerlendirmelisiniz. Adet döneminde yumurtalık duvarı incelir, içerisi kan dolu olur ve miyom, kist benzeri yapılar olsa dahi görünmez.

Jinekolojik Muayenelerde Adet

Jinekolojik muayenelerin geneli, adet dönemi olmadığı zamanlarda yapılır. Çünkü adet döneminde rahim içinin kan ile dolu olması, hem görüntünün net olmamasını sağlar, hem de kan örtüsü altında kalmış olan alanlardaki doku bozuklukları teşhis edilemez. Bazen de, özellikle spiral ile ilgili işlem yapılacaksa, adet döneminde olmak gerekir. Kanama ile birlikte rahim kanalının açık olması bu işlemleri kolaylaştırır. Bazen de, adetli olmasanız dahi, bir adetinizin geçmesini bekleyip yeniden muayeneye gitmeniz gerekebilir. Çünkü bazı basit kistler, adet kanamasıyla birlikte yırtılarak rahimden dışarı atılabilir. Bunun için en az bir adet dönemini beklemek gerekir. Eğer bu adet döneminde beklenen olay gerçekleşir ve kist dışarı doğal yollardan atılırsa, kişiye bir müdahalede bulunulmak zorunda kalınmaz. Bu müdahale bazen cerrahi, bazen de ilaçla müdahale olabilir. Kistin büyüklüğüne, ne kadar süre ile bulunduğuna veya seyrine göre yapılacak olan işlem belirlenebilir. Durumunuzla ilgili adet kanaması olmalı mı olmamalı mı sorusunun en doğru cevabı, doktorunuza danışarak alabilirsiniz.

Jinekolojik Olmayan Muayenelerde Adet

Bazen adetle ilgili olmadığını düşündüğünüz zaman, başka birimlere şikayet için gidebilirsiniz. Ancak mesele jinekolojik muayene olmasa bile, rahatsızlığınızın sebebi adet olabilir. Örneğin birkaç gündür yoğun baş ağırısı, baş dönmesi hissediyor olabilir ve bu yüzden doktora gidebilirsiniz. Ancak bu olguların sebebi, adet döneminizde olmanızdan kaynaklı kas kasılması, kansızlık, yoğun metabolizmal veya hormonal durumlar olabilir. Bu sebeple eğer bu tarz şikayetleriniz varsa özellikle adet döneminizin bitmesini bekleyin ve devam ediyorsa doktorunuza başvurun.

Adet Dönemlerinde Genel Sağlık Nasıl Korunur?

Adet dönemlerinde özellikle beslenme çok önemlidir. Sık sık enerjinizi tazelemeli bu sebeple yemek yemeyi aksatmamalısınız. Ayrıca artan metabolizmayı da yavaşlatmak ve sakinleşmek için ılık duş almalı ve bitki çayları içmelisiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m****** :

Fsh 1,67 ref:2,5-10,2


Cevap:

FSH değeri düşük.Ancak adet döngüsü, cinsiyet, yaş gibi nedenlerle değerlerde oynama olabilir.

?