Ağız Kokusu Nedir? Nasıl Giderilir?

Yayın Tarihi : 2017/07/01 11:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/04 13:45 •
Ağız kokusu, diş ve diş etlerinden mevcut olan bir rahatsızlığın ürünü olarak ya da bu rahatsızlıkların başlangıç aşamasındaki besin artıklarının birikmesi ile meydana gelen bakteri kaynaklı bir sorundur.
Ağız Kokusu Nedir? Nasıl Giderilir?

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu, diş ve diş etlerinden mevcut olan bir rahatsızlığın ürünü olarak ya da bu rahatsızlıkların başlangıç aşamasındaki besin artıklarının birikmesi ile meydana gelen bakteri kaynaklı bir sorundur. Ağız kokusu, günümüzde ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesine bağlı olarak en sık karşılaşılan toplumsal sorunlar arasında yer almaktadır. Bahsedildiği üzere bazı hastalıkların habercisi olabilirken, kişinin çevresindekileri rahatsız edebilecek düzeyde ortaya çıkması ile psikolojik rahatsızlığa da neden olabilmektedir. Bu nedenle ağız kokusuna neden olabilecek bakteri plaklarının temizlenmesi için düzenli olarak doğru ağız bakımının yapılması ve diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması ile fiziksel ve psikolojik sorun olarak adlandırılan ağız kokusunun önlenmesi için en etkili yöntemdir.

Ancak kişinin ağız kokusuna neden olabilecek patolojik ve fizyolojik nedenlerin değerlendirilmesi için mutlaka diş hekimine başvurması ve soruna yönelik tedavisini yaptırması gerekir. Bu sayede ağız kokusuna neden olabilecek sorunların tedavisi ile ağız kokusu sorunu da giderilebilecektir. Ayrıca sağlıklı diş ve dişetleri için komple ağız bakımının düzenli bir şekilde yapılması, diş aralarında biriken bakteri odaklı hastalıkları ve ağız kokusu sorununu önlemektedir.

Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Öncelikle ağız kokusunun tüketilen besinler dışında sürekli devam etmesi halinde, bazı diş ve dişeti hastalıklarının söz konusu olabileceğinin bilinmesi gerekir. Ayrıca ağız kokusunun bakteri kaynaklı olduğunun ve düzenli olarak günde 2 defa dişlerin fırçalanmasının neden önemli olduğunun göstergesidir. Kısacası ağız kokusu sorunu diş aralarında ve dil yüzeyinde kalan besin artıkları sonucunda meydana gelen bakterilerin bir ürünüdür. Bu nedenle mevcut ağız kokusu sorunlarının giderilmesi için dişlerin fırçalanması, diş ipi ve ağız bakım suyunun kullanılması gerekir. Bunun dışında ağız kokusuna neden olabilecek hastalıkların tedavisi için mutlaka diş hekimine başvurmanız tavsiye edilmektedir. Ağız kokusunda kurtulmak için yapılması gerekenler:

  1. Diş ipi kullanımı ve dil yüzeyinin temizlenmesi

Ağız kokusu sorunundaki en iyi mücadele örneği ağız hijyenini sağlamaktır. Bu nedenle dişler kadar diş araları, yanak içleri, dişetleri ve dil yüzeyinin de temizlenmesi gerekir.
         
       2.Ağız bakım suyu

Günde 2-3 defa dişlerin fırçalanmasına ek olarak ağız bakım suyu ile bakteri plağının oluşumunun önlenmesi gerekir. Özellikle yatmadan önce ağız bakım suyu ile yapacağınız gargara ağız içi koruma görevi üstlenecek ve ağız kokusunu önlemeye yardımcı olacaktır.

       3.Bol bol su tüketimi

Bol su içmek, ağız içi hijyeni sağlamak için doğal bir yoldur.Tükrük bezlerininde fonksiyonları bu şekilde düzene sokulur.

        4.Diş hekimi muayeneleri

Ağız kokusu diş nedenli bir hastalığa bağlı olabilir.Bunun araştırılması için diş doktoruna muayene olmanızda yarar vardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?