Akciğerde Nodül Nedir?

Yayın Tarihi : 2022/11/29 17:58 • Güncelleme Tarihi : 2022/11/29 17:59 • Yazar: Dr. Öğretim Görevlisi Nazire Uçar

Akciğer filmi ve/veya tomografi sonuçlarında akciğerde nodül olduğu bilgisi sıkça yer alabilir.Bu nodüller bir tane olabildiği gibi birden çok ve farklı boyutlarda da olabilir. Bu yazımızda akciğer nodülünün ne olduğu v enasıl takip edilmesi gerektiği hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Akciğerde Nodül Nedir?

Akciğerde Nodül Nedir?

Akciğerde nodül, akciğer filminde görülen, yuvarlak veya oval görünüme sahip, leke olarak da adlandırılan görünümlere denir. 1 cm den büyük olan nodüllere büyük nodül, 1 cm den küçük olan nodüllere küçük nodül ve 3 cm den büyük olan nodüllere ise kitle adı verilir. Akciğerde görülen her nodül kanser belirtisi olarak algılanmamalıdır. Görülen nodülün iyi ya da kötü huylu olup olmadığı bir doktor tarafından tespit edilmelidir. Bir nodülün %40-60 oranında kötü huylu olma olasılığı vardır.

Akciğer Nodülü Takibi Nasıl Olmalıdır?

Genel olarak takibe alınan nodüllerde nodül boyutu büyüdükçe kötü huylu olma olasılığının arttığı, nodül çapındaki her 1 cm artışın bunun kötü huylu bir tümör olma olasılığını  %13 oranında artırdığı bildirilmiştir. Küçük nodüllerde iyi huylu olma olasılığı yüksek (%80) olmakla beraber, 1 cm'den küçük nodüllerin de %15 oranında kötü huylu olma olasılığı mevcuttur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?