Akut Farenjit

Yayın Tarihi : 2017/06/15 10:42 • Güncelleme Tarihi : 2017/06/15 10:42 •
Farenjit burun ve ağız boşluğunun arka duvarı ile küçük dilin arkası arasında kalan bölgenin iltihaplanması hastalığıdır
Akut Farenjit

Farenjit burun ve ağız boşluğunun arka duvarı ile küçük dilin arkası arasında kalan bölgenin iltihaplanması hastalığıdır.

Genellikle mikrobik nedenlerden meydana gelmektedir.Genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonun bir parçası olarak meydana çıkar.Ayrıca soğuk algınlığına sebep olan virüsler,herpes virüsü,öpücük hastalığı akut farenjite sebep olabilmektedir.Öksürük,hapşırık dışında mikroplu yüzeylerin ağız burunla teması sonucunda farenjit oluşabilmektedir.Nadir olarak sıcak ve yakıcı maddelerin içimi sonucu da  görülebilmektedir.Bu hastalık okul ve toplu yaşanan yerlerde kişiden kişiye bulaşabilmektedir.

Farenjit belirtiler; Özellikle yutarken boğaz ağrısı,kulak ağrısı,boğazda kızarıklık,lenf bezlerinde şişkinlik,yüksek ateş,küçük dilde şişme,boğazda sarı birikimlerdir.
 Farenjit nedeni tedavide önemlidir. Viral nedenli olanlar 3-7 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.Çoğunlukla istirahat,sulu gıdalar tüketilmesi,gargara,ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.Bakteriyel sebepli olanların iyileşme süresi 10 günü aşabilmektedir.Böyle durumlarda antibiyotik tedavisi devreye girmektedir.Virüs kaynaklı durumlarda antibiyotik kullanımının etkisi görülmemektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?