Albumin Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/29 07:34 •

Albumin testi hem genel sağlık kontrolü için; hem de karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için ölçülen bir değerdir.

Albumin Testi

Albumin: Albumin bir kan hücresidir. Görevi; vücuda alınan pek çok mineralin kan hücrelerine taşınaması, buradan ihtiyacı olan organlara taşıması ayrıca bunu yaparken de doku arası sıvılara kan kaçağının önlenmesi görevini yapar. Bu görevleri doğru ve düzenli yapabiliyor olması albuminin üretilmesinin ve yönetilmesinin doğru şekilde yapıldığını gösterir ki; bu organlar karaciğer ve böbreklerdir. Yani albumin testi hem genel sağlık kontrolü için; hem de karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için ölçülen bir değerdir. Albumin biyokimya laboratuvarlarında uygulanan bir tahlildir. Albumin testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz. Normal değerleri yaş gruplarına göre değişebilmektedir.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir. Zaten kritik değerler belirlenirken bunlar da değerlendirilir. 

Testlerin aşırı yüksek veya düşük çıkma durumunda da hastaya ilave tahliller yapılmalı ve muayene bulguları ile birlikte değerlendirilmelidir. 

Albumin Testi Normal Değerleri  

Kord  3,6-4,40 g/dl

Prematüre 3,30-4,40 g/dl

0-7 gün 2,80-4,40 g/dl

7 gün-15 yaş 3,80-5,40 g/dl

16-60 yaş 3,50-5,40 g/dl

60 yaş ve üstü: 3,40-5,00 g/dl

Albumin Testi Nedir?

Albumin testi doktorları, nutrisyonel durum (beslenme durumu) ve kan ozmotik basıncı hakkında bilgilendirir. Damardan alınan kan örneğinden biyokimya laboratuvarlarında otoanalizörler tarafından çalışılır. Albumin testi, prealbumin ve transferin ile birlikte negatif akut faz reaktanı olarak kabul edilir. 

Albumin Testi Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Dehidratasyon (susuz kalma) ve ampisilin isimli antibiyotiğin kullanımı albümin değerlerinde yüksekliğine neden olur.

Albumin Testi Düşüklüğü Hangi Durumlarda Olur?

IV (intravenöz) beslenme, Hızlı, hidrasyon (aşırı sıvı alımı), Siroz ve diğer karaciğer hastalıkları, Alkolizm, Gebelik, Nefrotik sendrom, Malabsorbsiyon, Malnutrisyon, Bazı kanser ve neoplaziler Protein kaybettirici enteropatiler (Crohn hastalığı, ülseratif kolit), Hipertiroidizm, Yanıklar, İmobilizasyon, Kalp yetmezliği, Bazı kronik hastalıklar. Hastaya sıvı tedavisi verilmiyor veya karaciğer ve böbrek hastalığı yoksa, serum albümin düzeyinin düşük olması vücuttaki protein rezervlerinin azaldığını gösterir. Akut enflamatuvar olaylarda serum albümin düzeyi düşer.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?