Amiloid, Alzheimer Hastalığını Önlüyor

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/12 11:12 •

Alzheimer; ileriyaşlarda görülen nörolojik bir hastalıktır.

Amiloid, Alzheimer Hastalığını Önlüyor

Alzheimer; ileri yaşlarda görülen nörolojik bir hastalıktır.

Yeni yapılan araştırmaya göre; beyinde bulunan amiloid isimli protein, alzheimer hücrelerinin gelişimini engelliyor. Adeta vücudu direnmeye zorluyor. Proteinler, DNA dan şifre alarak çoğalırlar. Dolayısıyla sağlıklı ve dengeli beslenmek, spor yapmak, stresten uzak durmak gibi yaşamsal faaliyetleri yerine getirdikten sonra bu protein üretilmesini desteklemek mümkündür.

Bu keşif sayesinde alzheimer hastalığında önemli gelişmenin olacağı düşünülmektedir.

Alzheimer Nasıl Bir Hastalıktır?

Alzheimer; beyinde haberleşmeyi sağlayan hücreler yani nöronların etkisini kaybetmesi neticesinde, kişilerin hafızalarını kaybetmesi durumudur. Alzheimer yavaş ilerleyen ancak başladığında çok zor durdurulan hatta sadece yavaşlatılabilen bir hastalıktır.

Bu hastalık genetik olarak taşınsa da, çevresel etkenlerle desteklenir. Yani beyini aktif kullanmamak gibi durumlar alzheimeri hızlandırır.

Dolayısıyla bu hastalıktan henüz oluşmadan korunabilmek önemlidir. Bu hastalıktan korunmanın en kolay yönü, nöronları her zaman aktif tutmaktır. Bunun hem genetik, hem beslenme, hem stres seviyesi, hem de beyni kullanmakla bağlantısı vardır.

Genetik yönüyle; ailede bu hastalığın varlığını biliyorsanız daha hızlı önlem almanız gerekmektedir özellikle gelecek nesilleri korumak adına. Ancak alzheimer sadece genetik olarak taşınmaz. Genetikte bu hastalığa sahip değilseniz ancak yaşam şartlarınız, beslenme şartlarınız sağlık seviyesinde değilse, bu durumda yine alzheimer hastalığına yakalanma durumunuz vardır.

Beslenme yönüyle; beyin hücrelerinin sevdiği gıdalarla beslenmek gerekir. Bu besinlerin en önemlileri; folik asit ve omega yağlarıdır. Bu karışımın en iyi bulunduğu besinler de; balık ve cevizdir. Bu besinler hayatımızın bir parçası olmalı ve her daim, küçük yaşlardan itibaren tüketilmelidir.

Stres yönüyle; kişinin stres seviyesi yüksek olduğunda beyni çok aktif çalışamaz. Sınavlara girdiğinde eli ayağına dolaşan öğrenciler misali. Bu sebeple kişinin stres seviyesi günlük hayatında ne kadar düşükse, o kadar beynini aktif kullanabilir ve alzheimerden korunabilir.

Beyni aktif kullanmak yönüyle; beyni aktif kullanmak alzheimerden koruyan en etkin yoldur. Bunun için aslında yapılacaklar çok bellidir. Ezber yapmak, bulmaca çözmek, dil öğrenmek, arapça, çince gibi farklı dillerde yazılmış metinleri okumayı öğrenmek ve uygulamak gibi tedbirler sayesinde beyninizi aktif kullanabilir ve alzheimerden aktif şekilde korunmuş olabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?