Amipli Dizanteri Nasıl Oluşur?

Yayın Tarihi : 2018/02/15 11:25 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/06 14:00 •
Amipli dizanteri, Entomoeba Histolyca isimli amip bakterisinin insan kalın bağırsağına yerleşerek oluşturduğu bir hastalıktır.
Amipli Dizanteri Nasıl Oluşur?

Amipli Dizanteri Nedir?

Amipli dizanteri, Entomoeba Histolyca isimli amip bakterisinin insan kalın bağırsağına yerleşerek oluşturduğu bir hastalıktır. Amipli dizanteri, genellikle hijyen koşulları yeterli olmayan ve gıdaların iyi korunmadığı durumlarda ve en çok sıcak ülkelerde görülür. Bakterinin bulaşmış olduğu yiyecek ve içecekleri tüketme yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. Bazı böcekler ve sinekler yoluyla da yumurtaları insanlara taşınıp bulaşabilir. Suların klorlanması, besinlerin iyi korunması ve yüksek ısı gibi faktörler bu bakteri türünü engeller.

Amipli Dizanteri Kliniği:

Amipli Dizanteri hastalığının üç seyri vardır:

-Bakteri kişiye bulaşır fakat kişi hastalanmaz. Bu türde kişi ancak taşıyıcı olabilir.

-Hasta kişinin bağırsağından atılan dışkıyla birlikte amip kistleri de atılır. Bu kistlerle bulaşan besin ve sular aracılığıyla bakteri başka kişilere taşınır. Sindirim yoluyla giren bakteri kalın bağırsakta özellikle kanlanmanın daha az olduğu yerlere yerleşir. Burada amip apseleri oluşturur. Bu da kalın bağırsak dokusunda ülser yaralarına ve delinmelere yol açar.

-En tehlikeli ve ileri derecede ise amipler bağırsağa yerleştikten sonra kana karışabilir. Kana karışan amip; karaciğer, dalak, akciğer ve beyin gibi hayati önem taşıyan organlarda apse oluşturabilir. Karaciğeri etkilediğinde kişide ateş, terleme ve zaman içinde karaciğer yetmezliği belirtileri görülebilir.

Amipli dizanteriye bağışıklık sistemi düşük kişilerin yakalanma olasılığı çok daha yüksektir. Bazı kişilerde ise hastalık hiçbir belirti ve bulgu vermez.

Amipli Dizanteri Belirtileri:

Amip dizanterisi olan kişilerde hangi belirti ve bulgular görülür?

-Kanlı ve mukuslu(sümüksü şeffaf sıvı) ishal

-Karın ağrısı

-Yüksek ateş

-Bulantı ve kusma

-İştah kaybı ve buna bağlı kilo kaybı

Amipli Dizanteri Tedavisi

Amipli dizanteri tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?

-Tedavide hekim tarafından verilen amiplere etkili ilaçlar kullanılır. İlaçların uygun doz ve zamanda kullanımına dikkat edilmelidir.

-Hasta birey, daha kolay tedavi olmak ve çevresindeki kişilere hastalığı bulaştırmamak için temizlik konusunda ekstra dikkatli olmalıdır. Yediği ve içtiği besinlerin temiz olmasına ve açık satılan yerlerden olmamasına dikkat etmelidir.

-İshalden dolayı sıvı ve elektrolit kaybı çok olacağından vücuttaki denge bozulabilir. Bu nedenle çabuk toparlamak için beslenmeye ve bol sıvı alımına çok özen gösterilmelidir. 

Bu hastalıktan şüpheleniyorsanız en yakın sağlık kurumuna gidip dışkı testi yaptırmalısınız. Böylece dışkıda amip bakterisi görülmesiyle tanı konulabilir ve tedaviye başlanır. Erken tanı ve tedavi her hastalıkta olduğu gibi amip dizanterisinde de çok önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?