Amniyosentez Nedir? Riski Nedir? Kimlere Uygulanmalıdır?

Yayın Tarihi : 2017/07/04 10:29 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/04 14:55 •
Amniyon sıvısı, bebeğin hamilelik süresince içinde bulunduğu ve gelişimi, beslenmesi korunması için oldukça önemli bir yapıdır.Amniyon sıvısının amniyosentez ile incelenmesi de gebeliğin takibi için önemli bir analizdir.
Amniyosentez Nedir? Riski Nedir? Kimlere Uygulanmalıdır?

Amniyon Sıvısı Nedir?

Amniyon sıvısı, bebeğin hamilelik süresince içinde bulunduğu ve gelişimi, beslenmesi korunması için oldukça önemli bir yapıdır.

Amniyosentez Nedir?

Amniyosentez ise bir iğne ile önce rahmi sonra kordon zarını geçerek bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısından kromozom bozukluğu  varlığını araştırmak amacıyla örnek alınması işlemidir.
Alınan sıvı miktarı genelde 15-20 ml’dir. İşlem aynı anda ultrasonla bebek takip edilerek yapılır.Bu şekilde bebeğin hareket değişimine bağlı oluşabilecek sorunların önüne geçilir.
Anne alınan bu sıvıyı yaklaşık 3 saat içinde yeniden üretebilir. Amniyosentez işlemi 13. haftadan 21-22. haftaya kadar uygulanabilir ama erken yapılmasındaki risk daha yüksektir. 
Amniyosentezin geç yapılması da tanı koyulabilecek  herhangi bir anomali varlığında  annenin gebeliğin seyri yönünden karar vermesi için  gereken zamanı daraltabilir.

Amniyosentez Ne Zaman Yapılmalıdır?

Gebelik takibinde amniyosentez için  en uygun zaman 15 ile 20. gebelik haftası arasıdır.

Amniyosentez Neden Yapılır?

Amniyosentez genelde kromozom analizi yapmak için kullanılır. Amniyosentez sonrası bebeğin kaybı  ihtimali %0.5-1’dir.
Testi yapan kişinin ehil olması ve tecrübesi bu oranı çok daha düşürebilir.
Amniyosentez için anesteziye gerek yoktur.
Yapılan işlemden sonra vajinal kanama, kramp, su gelmesi, ateş, titreme gibi durumlar yaşanabilir.Bu tür durumlarda anne doktora başvurmalıdır.
Amniyosentez, özellikle  annenin yaşı ilerlemişse ve Down Sendromu gibi hastalıkların şüphesi varsa  uygulanabilir. Daha önceki hamileliklerinde ya da doğurduğu çocuklarda kromozom hastalığı varsa,  ailede ve yakın akrabalarda kromozom hastalığı olması durumunda uygulanması önerilir.
Amniyosentez tanı koymak için kullanılabileceği gibi amniyon sıvısının fazlalığı gibi durumlarda tedavi amaçlı da kullanılır.

Amniyosentez Riski Nedir?

Amniyosentez sonrası bebeğin kaybı  ihtimali %0.5-1’dir.
Testi yapan kişinin ehil olması ve tecrübesi bu oranı çok daha düşürebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?