Anevrizma

Yayın Tarihi : 2017/07/28 10:41 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/10 13:48 •

Atardamar duvarında oluşabilecek zayıf bir alanın kan akımının zorlamasına bağlı olarak genişlemesine anevrizma adı verilir.

Anevrizma

Anevrizma Nedir?

Atardamarduvarında oluşabilecek zayıf bir alanın kan akımının zorlamasına bağlı olarak genişlemesini ifade eden bir terimdir. Bu yapı normal damara göre dayanıksızdır ve yırtılıp iç kanamaya sebep olabilmektedir.

Ülkemizde her yıl ortalama 100.000 kişinin risk taşıdığı düşünülmektedir. Anevrizma kanamasıylahastaneye başvuran hastaların ortalama %25-40’ı kurtarılamamaktadır.
Bu durum 50-60 yaş arasında daha sık görülmekle birlikte bütün yaşlarda görülebilmektedir. Anevrizma kanamasının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 3 kat fazladır.
Anevrizma kanamasında ölüm oranı %50 yi bulmaktadır.Kurtarılan kişilerde de %25 kalıcı hasar bırakmaktadır.

Anevrizma Sebepleri

Ailede anevrizma geçmişi olması riski arttıran bir durum olarak ortaya çıkmaktadır.

Anevrizma Belirtileri

Anevrizma kanaması olan hastalarda baş ağrısı, uyuşma, bulantı, kusma, ensede sertlik, bulanık görme, ışığa hassasiyet görüldüğü gibi bazen hiçbir belirti vermediği de olmaktadır.
Anevrizma yırtılmasında genellikle beyin ve beyin zarı arasında kanama ortaya çıkar. Bu kanama basınçla beyin içine ve omuriliğe kadar ulaşır. Bu durumda yırtılmanın yerinin tespiti ve büyüklüğünün belirlenmesi önemlidir.
Beyin ödeminden kaynaklı beyin fonksiyonlarında problem bırakabilmektedir. Anevrizma sonucu beyin omurilik sıvısının dolaşımının bozulması kaynaklı hidrosefali hastalığı oluşabilmektedir.

Anevrizma Tanısı

Anevrizma hastalarında tanı koymak önemlidir. Bunun için hastanın öyküsünün öğrenilmesi önemlidir.Fizik muayenesi ve bazı testler bu tanıda hekime yardımcı olmaktadır. En geçerli tanı yöntemlerinden biri beyin anjiografisidir. Hastanın kasığından ince bir iğne ile girilerek atardamara ulaşılır daha sonra damar içine boyaverilerek röntgen görüntüleri alınır. Bu yöntem tanıda önemli bir yere sahiptir.

Anevrizma Tedavisi

Tanıdan sonra tedavi şekli belirlenerek uygulamaya başlanır. En uygun tedavi şekli belirlenir.  Anevrizma küçük boyutlu ve az kanama riski varsa hasta takipte tutulur.

Kanama durumlarında cerrahi uygulama ile titanyum bir mandal ile anevrizma kapatılır. Diğerbir uygulama ise yüksek cerrahi riske sahip olan damar içi tıkama yöntemidir.Cerrahi açıdan zor bölgelerde uygulanan bir yöntemdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?