Antibiyogram (antibiyotik duyarlılık testi)

Yayın Tarihi : 2018/07/19 00:26 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/08 11:08 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Mikrobiyoloji laboratuvarlarında uygulan bakteriyolojik bir tahlil yöntemidir.Kültür sonucuna göre üreme olduğunda üreyen mikroorganizmaya hangi antibiyotiğin gerekli olup olmadığını ortaya koyan bir testtir.

Antibiyogram (antibiyotik duyarlılık testi)

Mikrobiyoloji laboratuvarlarında uygulan bakteriyolojik bir analizdir. Genellikle manuel yani el ile yapılan bir tahlildir. Kültür sonrası üreme olduğunda bakteriyel enfeksiyona neden olan bakterileri yok etmek amacıyla kullanılan antibiyotiklerin uygun olanlarının saptanması amacıyla kullanılmaktadır. Doktorlar bu testin sonucuna göre enfeksiyonu önlemek için tedavi planlamaktadırlar.

Antibiyotik Nedir?

Bakteriler, prokaryot olarak nitelendirilen, en ilkel canlılardır. Bu ilkel canlılar, simbiyotik yani birlikte yaşamı benimserler. İnsanlar için faydalı bakteriler olduğu gibi, zararlı bakteriler de vardır.  Faydalı bakterilere en iyi örnek, insan bağırsağında yaşayan, probiyotiklerdir. Bu bakteriler insan vücudundan beslenirken, beslendiği kişinin vücudunda da B ve K vitaminlerinin sentezlenmesini sağlarlar. Yani yaşama ortamı olarak insan bağırsağını kullanırlar ancak insanların da vitamin sentezini artırırlar. Bu sebeple bunlar faydalı bakterilerdir. 

Zararlı bakteriler ise, insanlar için hastalık etkenidirler. Boğaz enfeksiyonları, üst solunum yolu hastalıkları, deri ve tırnak hastalıkları gibi pek çok hastalıklar bakteri kaynaklıdır. 

Antibiyotikler ise, bakteriler üzerinde etkin olan ilaçlardır. Virüs kaynaklı hastalıklara antibiyotikler uygulanamazken, bakteri kaynaklı hastalıkların kesin çözümü antibiyotiklerdir. Bu sebeple doğru hastalığa, doğru antibiyotik kullanmak son derece önemlidir.  Antibiyogram testleri de tam olarak bu amaç için yapılmaktadır. Hangi bakterinin hangi antibiyotiğe cevap verdiğini laboratuvar şartlarında belirledikten ve  kanıtladıktan sonra; doğru hastalığa doğru şekilde müdahale edilmiş olacaktır. Bu sebeple antibiyogram testleri son derece önemlidir. 

Antibiyogram Testleri Nasıl Yapılır?

Laboratuvarlarda bulunan petri kabına, bakterinin uygun yaşam alanı sağlanır. Bakteri bu alanda üremesini gerçekleştirdikten sonra, denenmek istenen antibiyotik ortama bırakılır. Eğer bakterinin üremesi ve yaşamı sona eriyorsa, antibiyotiğe doğru cevap oluştu demektir ve bu bakterilerin sebep olduğu hastalıklarda bu antibiyotik kullanılabilir.  Ancak bakteri antibiyotikten etkilenmiyor ve yaşamaya, üremeye devam ediyorsa; antibiyotik uygun değildir ve değiştirilmelidir.

Antibiyotikler Nasıl Kullanılmalıdır?

Antibiyotik kullanımında yapılan en büyük hata; kutusu bitmeden ilacı bırakmaktır. Antibiyotiğin etki ettiği bazı bakteriler kapsüllü bakterilerdir. Bu bakteriler, tehlike anında kapsüllerine saklanırlar ve hastalık etkisi gösteremedeğinden kişi kendini iyileşmiş sayar ve ilacı bırakır. Halbuki henüz ölmeyen bakteri; bu sefer sizin içtiğiniz antibiyotiği de tanımış ve bağışıklığını ona karşı geliştirmiş şekilde saldırısına devam eder. Bu durum daha ağır antibiyotik tedavilerini beraberinde getirir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?