Aşeren Baba: Couvade Sendromu

Yayın Tarihi : 2018/05/31 11:42 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/21 11:27 •

Hamilelik sürecinde annenin aş ermesi oldukça yaygın görülen hatta hamileliğin getirdiği olağan bir durum olarak kabul görmüştür

Aşeren Baba: Couvade Sendromu

Hamilelik sürecinde annenin aş ermesi oldukça yaygın görülen hatta hamileliğin getirdiği olağan bir durum olarak kabul görmüştür.

Ancak bilim dünyası aş ermenin sadece annelere has bir durum olmadığını babalarında aş erebileceğini söylüyor. Hatta bu durum öyle olağan görülür ki, Couvade sendromu adı dahi verilmektedir.

Hamilelik sürecinde anneyle empati kuran babalarda görülen sendrom belki de hamilelik sürecinde çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını yardımcı olacaktır. 

Baba Aşermesi Nedir?

Hamilelik kadınlara has bir olgu olsa da, özellikle empati yeteneği gelişmiş erkekler, eşlerini daima anlama eğilimindedirler. Kendilerini onların yerine koyduklarından, devamlı olarak onları rahat ettirme, iyi hissettirme peşinde koşarlar. Hal böyle olunca, hamileliğin en çok bilinen ve anneler için en keyif veren olgusu aşerme duygusunu da devamlı tatmin etmek isterler. Kendi canlarının istediği herşeyi yemek ve eşine yedirmek isteyen bu babalar, zamanla anne adayından daha çok aşerir duruma gelirler. 

Özellikle gebeliğin ilk aylarında kadın vücudu gebeliğe alışma sürecinde mide ağrıları ve bulantı hissedebilirler. Bu aylarda gebe, birşey yemek istemeyebilir ve bu durum son derece normaldir. Ancak anne adayının daima aç ve çok yemesi gerektiğini düşünen baba, devamlı anneyi yemeye sevk eder ve kendi de bu besinleri tüketir. Neticede anneden daha fazla kilo almış babaların karşımıza çıkması oldukça olağandır. 

Aşeren Anne ve Babalar Nasıl Beslenmeli?

Aşerme, biraz doğru biraz yalandır. Şöyle ki; eğer anne adayının vücudunda bir vitamin veya mineral eksiği varsa, vücut bu eksiği kapatmak için bazı besinleri yemek ister bu kesinlikle beyinin isteğidir ve doğru aşermedir. Ancak bazen anne adayları ilgi çekmek, önemsenmek ister ve aşermeyi kullanır ki, bu da yanıltıcı aşermedir. Ancak aşerme ister gerçek olsun ister yanıtıcı, her halukarda aşeren anne ve tabii ki baba adayı da, canının istediği her şeyi yemeli ancak miktar konusunda oldukça dikkatli olmalıdır. Unutulmamalıdır ki fazla kilolar ne gebelikte ne de gebelik dışında istenmeyen bir durumdur. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?