Aşerme Gerçek Midir?

Yayın Tarihi : 2017/10/20 12:15 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/22 16:45 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Aşerme; bir besini aşırı yeme isteği olarak nitelendirilir ve gebeliklerde bu terimle sıklıkla karşılaşılır.
Aşerme Gerçek Midir?

Aşerme; bir besini aşırı yeme isteği olarak nitelendirilir ve gebeliklerde bu terimle sıklıkla karşılaşılır.

Aşerme Gerçek Midir?

Gebelerin önemli bir bölümü aşerir. Gebelikte aşermenin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Yani bu durumun fizyolojik olduğu tahmin edilirken, bir yandan da psikolojik bir durum olduğu düşünülmektedir. Ancak üzerinde yapılmış net bir araştırma yoktur.
Her gebelikte de aşerme denilen durum olmayabilir. Bu kesinlikle anormal bir durum değildir.
Aşerme; hormonal, psikolojik destek isteği, besin ihtiyacı gibi sebeplere  bağlı olarak  anne adayının herhangi bir yiyeceği aşırı olarak canının çekmesidir. Aşermede özellikle mevsim dışı besin isteği fazladır. 
Gebeliğin ilk 4 ayında daha fazla olan bu istek hamileliğin ilerleyen aylarında giderek azalmaktadır.

Aşermenin Fizyolojik Açıklaması Nedir?

Vücutta bazı vitamin ve mineraller eksik olduğunda beyin, bu eksiklikleri içeren besini yeme isteği uyandırır. Tıpkı demir eksikliği olan bir çocuğun toprak yemesi gibi.

Aşermenin de düşünülen fizyolojik etkisi budur. Kişi bir besine ihtiyaç duyduğundan; beyninde bu besin şekillenir, bir kokuya bürünür ve kişi o ihtiyacını en yakın besinle gidermek ister.

Aşermenin Psikolojik Açıklaması Nedir?

Aşerme, toplumda özellikle gebelik belirtisi olarak algılanır. Bu sebeple bebek dünyaya getirmek amacıyla; cinsel korunmayı bırakmış ve böyle beklentisi olan kişiler psikolojik olarak aşerirler. Yani bir belirti görmek isterler ve aceleci olurlar; çoğu zaman adet gecikmesini dahi bekleyemeyerek, günlük hayatta yaşadıkları her duyguyu gebeliğe bağlarlar. Ancak bilinmelidir ki, ilk ayda gebelik olsa dahi aşerme görülmez. İlk aylar daha genel olarak bulantı ayıdır ve kişi çok sevdiği besinleri dahi tüketemeyebilir.

Aşerme Giderilmeli mi?

Aşermenin gerçekliği henüz kesin değildir ancak gebelerin istekleri makul ve tüketilebilecek seviyede ise mutlaka karşılanmalıdır. Özellikle psikolojileri için bu durum oldukça önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?