Aspirin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yayın Tarihi : 2016/04/16 16:49 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 11:20 •

Aspirin, kan sulandırma ve ağrı kesici özelliğe sahi bir ilaçtır.

Aspirin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Aspirin, kan sulandırma ve ağrı kesici özelliğe sahip bir ilaçtır. Kalp krizi geçiren veya kalp krizi riski taşıyan bireylere düzenli olarak aspirin kullanmaları önerilir. Ancak aspirin kullanımında mutlaka bir doktorun rızası ve gözetimi olmalıdır. 

Asprin Ne İşe Yarar?

Aspirin; kan sulandırıcı etkiye sahip sentetik bir ilaçtır. Bu ilaç, kan içeriğindeki su miktarını, vücuttan alarak artırır. Özellikle kalp ve damarla ilgili problemleri olan hastalarda bu ilaç kullanımı önerilir.

Kan, belli bir yoğunluğa sahiptir. Bunun sebebi, vücuda taşıdığı monomerlerdir. Madde yoğunluğu arttığında, kan akışı zayıflar ve yoğunluk sebebiyle pıhtılaşmalar ve damar içi birikmeler gözlenir. Bu damar içi birikmeler de kalp krizlerini veya pıhtının ana damarlara atmasını destekleyebilir. Damar tıkanıklığı bu sebeple riskli bir durumdur.

Aspirin, ayrıca kanser gibi, kan dolaşımı ile ilgili hastalık taşıyan kişilerde de kullanılır. Yine bu kişilerde kanın görevini doğru yapabilmesi, kemoterapiden dolayı pıhtılaşmanın önüne geçilebilmesi için kullanılır.

Aspirin tek başına bir tedavi değildir. Halihazırda kanı yoğunlaştıran unsurları azaltsa da esas olarak kan yoğunluğuna sebep olan unsurların ortadan kalkması için tedavi uygulanmalıdır.

Damar Tıkanıklığına Sebep Olan Unsurlar Nelerdir?

Kan, kendi taşıdığı ve taşımak zorunda olduğu moleküllerden dolayı zaten belli bir yoğunluğa sahiptir. Bu moleküllerin en önemlisi hemoglobindir. Hemoglobin; kan içinde oksijen ve karbondioksitin taşınması işlemini yapan yapıdır. Bu sayede kan tüm organları temizleyerek çalışır.

Ancak sigara, duman gibi zehirli gazlar sürekli vücuda girerse, bunlar da hemoglobine tutunur ve kanın daha da yoğunlaşmasına sebep olur. Bu sebeple damar tıkanıklığı sigara kullanan ve işi gereği çok duman alan insanlarda daha fazla gözlemlenir.

Ayrıca yağlı beslenmek, sindirmesi zor ürünleri tüketmek de damar içi yağlanmalara ve yoğunluklara sebep olur.

Damar Tıkanıklığından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Damar tıkanıklığından korunmak adına; öncelikle sağlıklı beslenmek gerekir. Ardından aldığınız havanın temizliği çok önemlidir. Haftada en az iki kere, açık ve temiz hava yürüyüşleri yapılmalıdır ki vücut zindeliğini her zaman korusun. Sigara, alkol gibi alışkanlıklardan da kesinlikle uzak durulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?