Atopik Dermatit ( Çocuk Egzeması ) Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/03/31 08:52 • Güncelleme Tarihi : 2017/03/31 08:52 •
Çocukluk çağı egzeması diye de adlandırılan alerjik deri hastalığıdır
Atopik Dermatit ( Çocuk Egzeması ) Nedir?

Çocukluk çağı egzeması diye de adlandırılan alerjik deri hastalığıdır. Bu egzema erişkinlerden tamamen farklıdır. Çocukların % 0.6-3' ünde görülen bu rahatsızlık için en yüksek risk anne başta olmak üzere ailede alerjik hastalık olmasıdır, yani ailesel olarak görülebilmektedir.

Çocuklarda atopik dermatitin en önemli özelliği bu hastalığın bulgularının sadece deri ile sınırlı olmaması, astım ve alerjik rinit (bahar alerjisi) diğer alerjik hastalıklar için de  bir  yatkınlık yaratmasıdır. Hayatın ileri dönemlerinde deri bulguları geçse de iyi tedavi edilmemiş ve uygun izlenmemiş bir atopik dermatitli bu çocuğun ileriki yaşamında  diğer alerjik hastalıkların de gelişme ihtimali yüksek olabilir.

Atopik detmatit bulguları çocuklarda  en sık 6 ay ile 2 yaş arasında çıkar. En sık görülen beliriler ise özellikle yüzde başlayıp, eklem yerlerinde, kulak arkasında ve gövdede de beliren kaşıntılı, kuru, kırmızı lezyonlardır.
Tanısında muayene çok önemli olup  bir çocuk alerji uzamnınca yapılacak iyi bir muayene ile elde edilecek bulgular çoğu zaman yeterlidir. Ancak şüpheli durumlarda bazı tahliller istenebilir.
Atopik Dermatit Tanısında Kullanılan Tahliller Nelerdir?
Tanıda serum IgE, spesifik-IgE gibi kan testleri kullanılmaktadır nadiren deri biyopsisi de  yapılabilir.  Hastalığın tedavisi tercihen çocuk alerji uzmanları veya cildiye uzmanlarınca yapılmalıdır.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?