B12 Vitamini Normal Değerleri

Yayın Tarihi : 2018/01/15 11:46 • Güncelleme Tarihi : 2022/11/20 09:05 •

Vitamin B 12 tahlili, söz konusu vitaminin eksikliğin araştırılması yönünden istenen bir tahlildir.Normal değerlerinin bilinmesi eksiklik yönünden tedavi gerekip gerekmediği konusunda bilgi vermektedir.

B12 Vitamini Normal Değerleri

B12 bir vitamindir. Bu vitamin suda çözünen bir vitamindir. Yani su varlığında aktif hale dönüşür ve su içinde çözünür. Bu da idrar içinde çözüneceği ve kullanılmayan kısmının da idrarla atılacağı anlamına gelir. Bu sebeple B12 vitamini günlük olarak alınmalıdır ki, vücutta eksikliğine bağlı rahatsızlıklar görünmesin.

B12 Vücutta Ne İş Yapar?

B12 vitamini özellikle zeka ve hafızayla ilgili pek çok göreve sahiptir. Anlamayı kolaylaştırır, ezberleme ve öğrenmeyi sağlar, hatırlamayı destekler, aynı zamanda vücudun dinç olmasını sağlar ve demir emilimini kolaylaştırır.

B12 eksikliği olan kişilerde;

Unutkanlık, ciltte solukluk, saç dökülmesi, anlama güçlüğü, devamlı uyku hali, yorgunluk, cilt solukluğu meydana gelir.

B12 Vitaminince Zengin Besinler Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?

Kırmızı et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri; B12 yönünden en zengin besinlerdir. B12 vitamini vücutta emilimi kolay bir üründür özellikle C vitamini eşliğinde tüketildiğinde vücut bunu kolayca sindirir ve kullanır. Bu sebeple kahvaltıda yeşillikler, akşam yemeklerinde bol salata tüketimi ihmal edilmemelidir. Ayrıca besinlerin vücutta kolayca tanınmaları ve işlerini yapabilmeleri için yemek eşliğinde içecek tüketilmemelidir. Çünkü içecekler yemeğin etrafını kaplar ve besinlerin midede şişmesini sağlar. Bu sebeple besinler enzimler tarafından yeterince sindirilmez. Hem vücut besinden yararlanamamış olur, hem de besinler vücutta şişkinlik yaparak sindirim sistemini zorlar ve ağrılara, kabızlığa sebep olur.

Doktorların sıkça istedikleri bir tahlil olan B12 vitamini tahlilinin normal değerleri aşağıdaki gibidir;

 7 gün den küçük yeni doğanlarda:160-1300 pg/ml
 7 günden büyükler ve yetişkinlerde:220-940 pg/ml

B12 yetersizliğinde eğer düşüklük miktarı azsa besinlerle takviye önerilir, daha açık ara bir fark varsa B12 hapları önerilir. Ancak kolay kolay onarılamayacak ve kişinin günlük yaşamını aksatacak bir düşüklük varsa B12 iğneleri ile bu rahatsızlık giderilebilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
q**** :

21 yaşındayım B12 değerim 215 çıktı sizce düşükmü


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

d********* :

Merhaba,

B12 değerim 290 referans değeri 197-771 olarak belirtilmiştir.
Sizce sonucum düşük mü ilaç takviyesi yapılmalı mıdır? Yoksa gıdalarla kendim yükseltmem daha mı doğru olur?

Teşekkürler.


Cevap:

Evet düşük Doktorunuz muhtemelen ilaç tedavisi başlayacak ve B 12 den zengin diyet başlayacaktır.

v******** :

Benimki 198 çıkmış düşük mü yaşım 20


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

?