Babalık Testi Nedir, Nasıl ve Nerede Yapılır?

Yayın Tarihi : 2016/03/08 12:31 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/26 05:05 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Babalık testi genetik laboratuvarlarında yapılan bir tahlil yöntemidir. Babalık testi özel cihazlar ve test kitleri ile DNA analizi yapılan laboratuvarlarda yapılmaktadır.

Babalık Testi Nedir, Nasıl ve Nerede Yapılır?

Babalık Testi Nedir?

Babalık testi genetik laboratuvarlarında yapılan bir tahlil yöntemidir. Babalık testi özel cihazlar ve test kitleri ile DNA analizi yapılan laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu laboratuvarlarda annelik, babalık veya akrabalık tespiti yapılabildiği gibi ayrıca; kan, kemik, kıl, sperm, idrar gibi örneklerle kimlik tespiti de yapılabilmektedir.

Babalık Testi Neden Yapılır?

Genellikle mahkeme ve özel başvurularla bu analizler yapılmaktadır. Çocuklarının kendinden olmadığını öne süren babalar, miras çatışmaları nedeniyle ihtilafa düşen aileler bu teste başvurabilmektedir. Bu durumlarda çoğu zaman mahkemeden babalık testinin yapılmasına dair karar çıkmakta ve mahkeme kararı sonrası test yapılmaktadır. Kimi zaman da kişiler özel olarak mahkeme kararı olmaksızın bu testin yapımasını talep etmektedir. Bu şekilde de babalık testi yaptırmak yasal ve mümkündür.

Babalık Testi Nerede Yapılır?

Bir takım özel genetik laboratuvarları bu testi yapabilmektedir. Ancak devlet kurumları da özellikle mahkeme kararları sonrası babalık testi yapabilmektedir.  Örnek vermek gerekirse İstanbul’da bulunan; İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Adli Tıp Enstitüsünde bulunan laboratuvarda bu testler yapılmaktadır. Tahlil edilecek kanlar mahkeme kanalı ile resmi yollarla teslim alınmaktadır. Diğer yollarla gelen numuneler ise mutlak suretle Adli Tıp Enstitüsü içinde alınmaktadır.

Babalık Testleri Ücreti Nedir?

Babalık testleri son derece titiz ve uzun yöntemlerle ve spesifik malzemelerle yapıldığı için pahalı testlerdir. Bu konuda devlet kurumları daha uygun fiyatlarla hizmet vermektedir.

Babalık Testi Sonuçları Ne Kadar Zamanda Çıkar?

Babalık testi sonuçları hemen çıkan sonuçlar değildir. Sonuçlar ortalama bir ay içinde çıkmaktadır. Bunun sebebi yapılan testin içeriğidir. Bir materyalden çıkarılan DNA zinciri, test edilen kişinin DNA zinciriyle karşılaştırılır. Yani her iki genin de haritasının çıkarılmış ve karşılaştırılabilir olması gerekir ki bu da zaman alan bir işlemdir. Bu tür laboratuvarlarda yapılan test sonuçları yetkili adli makamlara, testi yaptıran kişiye verilmektedir.

Babalık Testi Sonuçları Güvenilir midir?

Her insanda bulunan DNA’nın yarısı anneden diğer yarısı ise babadan gelmektedir. Bu testlerle iki insan arasında akrabalık bağını anlamak için, DNA kümesi arasındaki boşluklara bakılıyor. Testler yüzde yüz veya yüzde 99,9 un üzerinde doğruluk payı ile çıkmaktadır. Bu nedenle son derece güvenilir testlerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

[...] Babalık testi için ne gereklidir?Babalık testine katılan kişilerden EDTA’lı tüpe kan örneği alınır ve en geç 48 saat içerisinde çalışılmak üzere laboratuvara oda sıcaklığında ulaştırılır. Annenin test edilmesi şart değildir. Babalık testi nerede yapılır ? Merak ediyorsanız tıklayın…. [...]

******* ******* :

Alman konsolosluğu bende babalık testi istiyor.eşim çocuğumla almanyadan buraya gelmek zorunda.sadece bir kaç gün burda kalabilir.testi nerde yaptirabilirim masrafı ne kadar ve sonucu nezaman belli olur.cevap yazarsanız çok sevinirim.saygılarımla


Cevap:

İstanbuldaki büyük üniversitelerin genetik bölümlerinde yaptırabiliirsiniz

?