Bahar Aylarında Güneşten Faydalanın

Yayın Tarihi : 2019/05/16 14:39 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 14:15 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

İlk baharın gelmesiyle birlikte. Güneş sıcak yüzünü göstermekte, havalar ısınmakta ve insanların dışarı çıkma isteği artmaktadır.

Bahar Aylarında Güneşten Faydalanın

İlk baharın gelmesiyle birlikte. Güneş sıcak yüzünü göstermekte, havalar ısınmakta ve insanların dışarı çıkma isteği artmaktadır.

Güneşin fiziksel ve psikolojik etkileri

Güneş; bilindiği üzere D vitamini kaynağıdır. Özellikle kemik güçlenmesinde çok önemli role sahip olan D vitamini; insanların her dönemde ihtiyacı olan bir vitamindir. Bu vitaminin % 90’ı güneşten alınırken, sadece % 10’u besinlerden sağlanabilir.

Güneşin insana faydaları sadece fiziksel değil psikolojik de pek çok faydası vardır. Bahar aylarında özellikle doğanın canlanmasıyla birlikte, insanın içinde bulunduğu stresli, melankolik durum yerini daha neşeli, sosyalleşme eğiliminde bir döneme bırakır. Daha neşe dolu olan vücutta mutluluk hormonları salgılanmasıyla birlikte insan ilişkileri de bu durumdan olumlu yararlanır. Haliyle insanlar daha az stresli, daha sevecen bir tavır takınırlar. Ayrıca soğuk kış aylarında hep kapalı mekanlarda durmanın sıkıntısı yaz aylarında yerini, doğaya bırakır. Böylece nerede, ne şartlarda olursa olsun keyifli vakit geçirebilmek mümkün hale gelir.

Güneşten en doğru nasıl yararlanılır?

Güneş ışıklarından D vitamini sentezlenmesini sağlayan, güneşteki UVB ışınlarıdır. Bu ışınlar en fazla saat 11.00 ve 15.00 arasında dünya üzerine yayılır. Şayet bu vakitlerde yarım saat güneşlenmek, güneşlenen vücut alanına göre 3 bin – 20 bin ünite D vitamini takviyesine denktir.  

D vitamini yağda eriyebilen vitaminlerdendir. Bu sebeple depo edilebilirler. Yani bahar ve yaz aylarında biriktirilen D vitamini, kışın da kullanılır. Ancak, kış sonlarında bu stoklar biter veya azalır. Buradan da anlaşılacağı üzere, hiçbir zaman vücudun D vitaminine ihtiyacı yok denilemez. Vücut daima tüketim üzere olduğundan, D vitamini alımı çok önemlidir.

D vitamini özellikle ofis çalışanlarında sık görülür. Özellikle artık her şirketin çalışanlarına yemek imkanı sunduğu alanlarda, çalışanlar sabah girdikleri ofislerinden akşama kadar çıkmaz hale gelmişlerdir. Bu durumda güneş ışınlarının faydalı olduğu saatlerden yararlanamazlar. Bu kişilerin gün içinde en azından balkon, teras, şirket önünde hem temiz hava almaları, hem vücutlarını biraz hareket ettirmeleri, hem de güneş ışınlarından yararlanmaları sağlanmalıdır. Bu da yapılamıyorsa; tatil günlerinin bir kısmını muhakkak yürüyüş, park gezintileri, piknikler olarak değerlendirmeli ve güneş ışınlarından yararlanmalıdırlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?