Bebeklerde Görülen Uyku Terörü ve Nedenleri

Yayın Tarihi : 2018/04/23 00:42 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/26 19:43 •

Uyku terörü, özellikle 3 yaş bebeklerin derin uykularından ani şekilde uyanarak korku ve panik hali yaşamalarıdır.

Bebeklerde Görülen Uyku Terörü ve Nedenleri

Uyku terörü, özellikle 3 yaş bebeklerin derin uykularından ani şekilde uyanarak korku ve panik hali yaşamalarıdır. Bu durum bebek kadar anne ve babayı da hem fiziksel hem de psikolojik anlamda yıpratmaktadır. Uyku terörünü gün içerisinde bebeğin yeteri kadar beslenememe ve uyumama durumu tetikleyebilir.

Uyku Terörü Nedir?

Uyku terörü, çoğunlukla bebeklerde de anılsa da aslında yetişkinlerin de sık yaşadıkları bir durumdur. Ancak yetişkinler, durumun farkındadırlar ve kendilerini kontrol edebilirler. Çocuklar durumu tanımlayamadıkları için ve uykularını alamadıklarından dolayı bunu ifade ederken ağlamayı ve hırçınlaşmayı tercih ederler ki, bu gayet doğal bir sonuç olarak karşımıza çıkar.

Uyku terörü; fizyolojik ihtiyaçları tam olarak karşılanmamış veya zihinsel olarak faaliyet yoğunluğu yaşayan kişilerin tam uyku haline geçememesi, rüya ile gerçeği karıştırması, zihin yoğunluğundan dolayı karmaşık rüyalar görmesi neticesinde tam dinlenememiş olarak yataktan kalkması demektir.

Bebeklerde bu durumun sebebi genelde fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanmamış olmasıdır. Aç karınla uyuması, bezinin temiz olmaması, korkunç ve kendince anlamsız şekillere maruz kalmak (özellikle ekrana uzun süre maruz kalan çocuklar), aşırı rahatsız edici gürültüye maruz çocuklar veya yeterince sevgi alamamış çocuklarda görülür.

Yetişkinlerde uyku törürünün en yaygın sebebi ise, genel olarak zihinsel faaliyetlere dayanır. Kişi; ya fazlaca stres altında yaşar ya da yeterince hareket etmediği için vücut yorulmaz ve bu sebeple tam dinlenme haline geçemez. Çünkü vücudun uykuyu ihtiyaç olarak hissetmesi, bir miktar yorulmayı gerektirir. Eğer fizyolojik olarak yorulduysanız vücut yatağa geçtiğinde artık dinlenmesi gerektiğini anlar ve uyku hormonu sentezler. Ancak günün çoğunu zaten uzanarak, dinlenerek zihinsel ve fizyolojik olarak yorulmadan geçiriyorsanız o zaman dinlenme ve iş zamanlarını ayırt edemeyen vücut, doğru zamanda uyku hormonunu da sentezleyemez.

Çocuklarda Uyku Teröründen Nasıl Kurtuluruz?

Uyku terörü bebekte görülüyorsa; bebeğin ekran süresi tamamen sonlandırılmalı ve kesinlikle ekrana, yüksek sese maruz bırakılmamalıdır. Günlük açık hava etkinliği yapılmalı, kış mevsiminde dahi bebeklerin bir süre dışarıda vakit geçirmesine olanak sağlanmalıdır. Fiziksel olarak aktif hareket yaptırılmalı ve sevgi ihtiyacı uzun süreler boyunca, özellikle uyku öncesinde giderilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?