Bebekte Kalp Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/04 01:11 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/04 01:11 •
Sağlıksız yaşam koşulları, yeterince beslenememek, dinlenememek, genetik yatkınlık gibi pek çok sebepten dolayı günümüzde pek çok hastalıklarda artış görünmektedir
Bebekte Kalp Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sağlıksız yaşam koşulları, yeterince beslenememek, dinlenememek, genetik yatkınlık gibi pek çok sebepten dolayı günümüzde pek çok hastalıklarda artış görünmektedir. Erken tedavi ise her zaman daha kolay ve pratiktir. Bu sebeple özellikle derdini anlatma yetisinde olmayan bebekleri çok iyi takip etmek ve gerekli görüldüğünde muhakkak uzman kontrolünde sağlıklı olduğundan emin olmak gereklidir.

Bebeklerde kalp rahatsızlıkları son dönemde artmış vaziyettedir. Ülkemizde her yıl 15 bin bebek doğuştan kalp problemleri ile dünyaya geliyor. Bu hastalıkların başında; kalp odacıklarının yeterince gelişmemesi, bu odacıklar arasındaki olmaması gereken delikler ve kalp kapağı bozuklukları geliyor. İlk bir ayda teşhis edildiğinde ise kolay tedavi yöntemleri ile, bebekler sağlıklı olarak hayatına devam ediyor. Bu sebeple ailenin, özellikle annenin takipleri büyük öneme sahiptir. Peki bebeklerde kalp hastalığı olduğuna dair belirtiler nelerdir?

En gözle görülür belirti, bebeğin dudaklarında, dilinde, el ve ayak tırnaklarında sebepsiz yere oluşan morluklardır. Bebeğin vücuduna pompalanan kanın yetmediğine, dengeli dağılmadığına işarettir ve muhakkak değerlendirilmesi gerekir.

Bebeğin hızlı hızlı, devamlı yorulacak şekilde nefes alıp vermesi ve nefes verirken karnının fazlaca içeri girip, kaburgalarda meydana gelen çekilme, bebeğin aldığı havayı yeterince hissedemediği anlamına gelir ve kalp hastalıklarına işarettir. Ayrıca bebek sık nefes alıp vermeye bağlı olarak sürekli solunum yolu hastalıklarına yakalanır. Bu da kalp hastalığına yakın olduğunun bir göstergesidir.

Yine hızlı nefes alıp verme isteğine bağlı olarak bebekte emme isteksizliği görülebilir. Bebek burnundan aldığı nefesle yetinemez ve emerken huysuzluk çıkarır, çabucak yorulur. Emme bebek için kabusa dönüşür ve iştahsızlık meydana gelir.

Özellikle ailede kalp hastalığı varsa, bebekte görülme olasılığı da yüksektir. Bu sebeple genetik özellikler de unutulmamalı ve varsa böyle bir durum, başka bir belirti beklenmeksizin bebeğin kalp muayenesi yapılmalıdır.

Günümüz teknolojisi ile bebeklerin kalp ameliyatlarında başarı oranı artmıştır. Bu sebeple aileler paniğe kapılmadan, alanında uzman doktorlar ile irtibatta olmalı ve bebeğini riske edecek durumlardan kaçınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?