Behçet Hastalığı Nedir? Kimlerde Görülür?

Yayın Tarihi : 2018/06/07 02:51 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/03 22:23 •
Behçet hastalığına 1937 senesinde Türk Dermatolog Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından isim verilmiştir. Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde daha sık görülen bir hastalıktır.
Behçet Hastalığı Nedir? Kimlerde Görülür?

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet hastalığına 1937 senesinde Türk Dermatolog Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından isim verilmiştir. Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde daha sık görülen bir hastalıktır.
Genellikle 20-40 yaş arası yetişkinlerde görülür. Behçet hastalığı genellikle genç erkek bireylerde daha şiddetli görülür. Alevlenme dönemi denilen hastalık atakları genç erkeklerde daha sık görülür.

Behçet Hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Vücut bağışıklık sisteminin kendi kendine yarattığı bir hastalıktır. Behçet hastalığı bir çeşit  iltihaplı romatizma hastalığı olarak bilinir. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekte ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Yalnızca belirti ve bulguları hafifletmeye yönelik tedavi uygulanır.

MS (multiple skleroz) gibi sinir sistemi hastalıklarıyla benzerlikleri fazla olan Behçet, başlıca birkaç özelliği ile diğer hastalıklardan ayrılmıştır. Behçet hastalarında görülen en belirgin şikayetler ağız ve cinsel organlarda çıkan yaralardır. Bunun yanında deri, göz, eklemler ve sinir sistemi gibi birçok sistem ve organı etkileyebilir. Her hastada farklı organ ve sistemler etkilenebilir. Belirtilerin şiddeti her hastada farklı olmakla beraber genç erkek hastalarda daha şiddetli seyreder.

Behçet Hastalığının Belirtiler Nelerdir?

Ağız Yaraları:

Ağızda tekrarlayan aft şeklinde yaralar Behçet hastalarının %90’ında hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıkar. Yuvarlak ortası beyaz ve ağrılı yaralara aft denir. Yemek yemek, konuşmak gibi birçok günlük aktiviteyi engeller. Zor iyileşip iyileşince de sürekli tekrarlar. Çıkan aftın iyileşme süresi en az 10 gündür. Tek başına aft belirtisinin görülmesi Behçet hastalığı olduğu anlamına gelmez. Diğer belirtilerle hastalığın tanısı desteklenir.

Cinsel Bölgede Çıkan Yaralar:

Cinsel bölgede tekrarlayan, ülser denilen bu yaralar hastaların % 80’inde görülür. Bulaşıcı olmayan bu yaralar ağızdaki aftlara göre daha derinde yerleşir ve genellikle iz bırakarak iyileşir. Cinsel bölgede akıntı ve cinsel ilişki sırasında ağrıya sebep olur.

Deri Bulguları:

En çok bacakların ön yüzünde rastlanan fındık veya ceviz boyutunda sert ağrılı ve kızarık lezyonlar görülür. İltahaplanmazlar ve açık yaraya dönüşmezler. Yaklaşık 15 gün içinde iz bırakmadan iyileşirler. Bacakta, kolda, sırtta ve yüzde içi beyaz, akıntılı, kızarık ve ergenlik sivilcesiyle karışabilen cinsten lezyonlar da görülebilir.

Göz Bulguları:

Behçet hastalarının %50-60’ında gözler etkilenir. Gözde kızarıklık, göz ve göz çevresinde ağrı ve alevlenmelerle ciddi görme kayıpları oluşabilir. Alevlenme dönemindeki bu üveit ataklarına stres, aşırı yorgunluk ve enfeksiyonlar sebep olabilir. Üveit ciddi bir bulgudur ve konjuktivitle kolayca karıştırılmamalıdır.

Eklem Bulguları:

Eklemlerde ağrı, şişlik, sıcaklık ve hareket kısıtlılığı gibi romatizma bulguları görülür. En sık diz, ayak ve el bileği eklemleri etkilenir. Birkaç hafta içinde sakatlık oluşturmadan düzelir. Omurga, boyun ve bel ağrıları bu hastalıkta sık görülür. Eklemler etkilendiğinde çevresindeki kaslar da zayıflar. Hem kaslar hem eklemler güçsüzleşerek ağrılara sebep olur.

Diğer Belirtiler:

Büyük ve küçük damarların iltahaplanması (vaskülit) görülebilir. Bacaklarda damar iltahabına bağlı damarlarda tıkanma veya pıhtı oluşumu hastaların bir kısmında görülür. Karın ağrısı kusma, geçmeyen ve kanlı ishal görülebilir. Sinir sistemi etkilenirse baş ağrısı, bilinç bozukluğu, kusma, çift görme, dengesizlik ve konuşma bozukluğu görülebilir.

Behçet Hastalığı Tedavisi:

Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Şikayetleri geçirmeye yönelik tedaviler uygulanır.Bu tedavile rise semptomatik olarak adlandırılır.Hastalığın tuttuğu sistemde oluşan hazarları önlemek ve geçirmeye yönelik kısmi tedaviler tatbik edilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?