Bigoreksi

Yayın Tarihi : 2016/09/19 18:08 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/10 14:37 •

Bigoreksi erkeklerde görülen ve devamlı olarak yeterince kaslı olmadığını düşündüren bir sendromdur. Günümüzde bu durumdan olumsuz olarak etkilenen ve psikolojik olarak da bazı sorunlar yaşayan genç erkeklere sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu yazımızda bigoreksi konusunda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

Bigoreksi

Bigoreksi erkeklerde görülen bir durumdur. Kişiler kendilerinin yeterince kaslı olmadığını düşünür ve bu yönde kimi zaman gereksiz protein takviyeleri ve aşırı kas egzersizlerine başvurur. Kas yapma isteği ve arzusu bu kişilerde sağlıklı bir vücut amacından çok psikolojik bir takıntı halini almıştır. Bigoreksi rahatsızlığı, genellikle spor salonlarında daha kaslı olabilmek için çalışan erkeklerde görülmektedir. Bu kişilerin günlük egzersize ayırdıkları süre abartılıdır.Özellikle kas yapma arzusu sebebiyle düzensiz olarak kimi zaman da aşırı miktarda alınan protein takviyeleri ve beslenme ürünleri  bigoreksik erkeklerde önemli ve sağlığı bozan sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Günlük 5-6 saat egzersiz yapma arzusu içindedirler. Bu sağlıklı olmayan egzersiz süresi de kişilerin sağlığı üzerinde son derece olumsuz tesirlere sebep olabilmektedir.Sosyal yaşamlarında sorun olan ve kişisel olarak ilişki kurmakta zorluk çeken kişiler kas yapılarını arttırıp dikkat çekmek ve ilgi odağı olmak istemektedirler. Bu da ister istemez bu kişileri sağlık yönündne bir kısır döngüye sokmaktadır. Bigoreksi hastası olan kişiler saatlerini ayna karşısında vücuduna bakarak ve kaslı olmadığını düşünüp dertlenerek geçirebilirler. Kişilerin sosyal yaşantılarını olumsuz etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır.
Bigoreksiyi, a​​noreksiyanın tersi bir durum olarak da kabul eden bilim adamları vardır.

Dış görüntüleri, kas yapıları ve fiziklerini mükemmel hale getirmek isteyen kişilerin aslında sağlıklarını kaybedebilecek olması önemli bir risk oluşturmaktadır.
Bigoreksi psikolojik ve psikiyatrik yönden ele alınıp tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?