Boop Hastalığı Nedir? Boop Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/29 03:21 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/30 22:22 •
Boop hastalığı henüz yeni olarak bilinmekte olan bir çeşit akciğer hastalığıdır.
Boop Hastalığı Nedir? Boop Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Boop hastalığı henüz yeni olarak bilinmekte olan bir çeşit akciğer hastalığıdır. Bu isim, '' bronchiolitis obliterans organizing pneumonia'' olarak belirtilmiş sağlık probleminin baş harflerinden oluşmuştur.

BOOP hastalığı nedir?

BOOP, bir tür mikrobik olmayan zatürre hastalığıdır. Ülkemizde seyrek olarak görülmektedir. Hastalık, akciğer keseciklerinde ve küçük bronşlarda bağ dokusu oluşumu ile belirgindir. BOOP hastalığı çoğunlukla gribal enfeksiyon gibi başlar.  

BOOP Hastalığı Belirtileri :

En sık görülen belirtiler; ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Bu belirtilere ilave olarak, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam gibi bulgular da görülebilmektedir. Bu bulgular mikroorganizmalara bağlı gelişen zatürre ile de sıklıkla karışır. BOOP, daha çok 40 ve 50’li yaşlarda ortaya çıkar ve her iki cinste de eşit oranda görülür.Çocuklarda ise nadiren ortaya çıkmaktadır.

BOOP Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Bazı ilaç ve maddelerin bilinçsiz ve yanlış kullanımı etkenler arasındadır.Örnek vermek gerekirse; antibiyotikler, romatizma ilaçları, kokain bunlar arasındadır. BOOP bazen zatürre, akciğer apsesi gibi iltihaplı hastalıkların iyileşme dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.
BOOP hastalığı; bazı romatizmal hastalıklarla beraber görülebileceği gibi, kemik iliği ya da akciğer nakli yapılmış olanlarda ve meme kanseri nedeniyle radyoterapi gören hastalarda da ortaya çıkabilmektedir. Halen hastaların önemli kısmında etken kesin nedeni bilinmemektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?