Bronşektazi Nedenleri, Belirtileri, Tedavi Yolları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/29 11:43 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 15:45 • Yazar: İrem Yücel
Bronşektazi, akciğerlerde görülen bir solunum hastalığıdır
Bronşektazi Nedenleri, Belirtileri, Tedavi Yolları Nelerdir?

Bronşektazi, akciğerlerde görülen bir solunum hastalığıdır. Soluk borusunun iki akciğere ulaşıp ikiye ayrıldığı yerden sonra bronş dediğimiz kanallar yer alır. Bronşların devamında daha küçük olan bronşiyoller vardır. Bronşektazi ise bronş ve bronşiyollerin kronik ve kalıcı olarak genişlemesidir.

Bronşektazi genellikle atelektazi, tüberküloz (verem) ve zatürre gibi hastalıklardan sonra görülür. Bronşektazide bronşların yapısı değişikliğe uğrar ve elastik kas lifleri ile kıkırdak dokularında harabiyet olur. Bu olayın sonucunda bronş duvarında harabiyet, genişleme ve enfeksiyon görülür.

Bronşektazi’ye neden olan faktörler nelerdir?

-Boğmaca, verem, kızamık, grip, uçuk enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar,

-Soluk borusundan yabancı cisim kaçması,

-Kanserler,

-Doğumsal veya damarsal bozukluklar,

-Kronik bronşit veya astım nedenler arasındadır.

Bronşektazide bronşlar genişler ve işlevlerini yerine getiremez. Bu yüzden mukus denilen salgılar dışarı çıkarılamaz ve birçok solunum sıkıntısı oluşur.

Bronşektazi’de en sık görülen belirti ve bulgular nelerdir?

-Hastalar çok fazla balgam çıkarır, bu yüzden de sürekli balgam çıkarmak için öksürürler. En çok sabah saatlerinde öksürük ve balgam çıkarma görülür.

-Birçok hastada bronşların hasarına bağlı olarak kanlı balgam görülür.

-Nefes darlığı,

-Oksijensizliğe bağlı olarak parmak uçlarında şekil değişikliği ve morluk,

-Nefes alıp verirken ıslığa benzer ses duyulması,

-Yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybı,

-Sinüzit enfeksiyonu görülür.

Bronşektazi hastalığında nasıl tanı konulur?

Tanı konulmasında gerekli veriler; fiziksel muayene, hastalık öyküsü, akciğer grafisi ve balgam muayenesi ile elde edilir. Son zamanlarda bronşektazi tanılamak için bronkografi yerine bilgisayarlı tomografi yöntemi tercih edilmektedir ve en iyi sonucu vermektedir.

Bronşektazi olan hastada nasıl bir tedavi uygulanır?

-Bronşektazi tedavisi ilaçla veya hastalık ileri seviyedeyse ameliyatla olabilir. Ameliyatta bronşektaziye uğrayan akciğer lobu çıkarılır.

-Bronşektazi için verilen antibiyotik tedavisine doktorun istediği şekilde uyulmalıdır. Hastalar kafasına göre antibiyotiği bırakmamalıdır.

-Bronşektazi olan hastaların en büyük sorunlarından bir tanesi de balgam çıkartmak olduğu için bu hastalar hafif egzersizler yapabilir. Yatak içinde sık sık pozisyon değiştirmesi balgamın daha kolay çıkmasını sağlayacaktır. Buna ek olarak balgamı yumuşatmak ve kolay çıkarmak için hastaların, sakıncası yoksa bol bol sıvı almaları gerekmektedir.

-Bronşektazisi olan hastaların sigara içilen, havası kirli, dumanlı, tozlu, sisli yerlerde bulunmamaya özen göstermeleri gerekmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?