Bulantı Nedenleri

Yayın Tarihi : 2019/05/11 13:26 • Güncelleme Tarihi : 2020/02/03 15:10 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Mide bulantısı bir çeşit mide rahatsızlığıdır ve kusma isteği uyandırır. Bu durumun birçok nedeni vardır ve genellikle önlenebilir. Bu durumun nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini merak ediyorsanız makalemizin devamını okumanızı tavsiye ederim.
Bulantı Nedenleri

 

Mide Bulantısının Sebebi Nedir?

Bulantı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı insanlar harekete veya bazı gıdalara, ilaçlara veya bazı tıbbi durumların etkilerine karşı son derece duyarlıdır. Bütün bunlar bulantıya neden olabilir. Mide bulantısının yaygın nedenleri aşağıda açıklanmıştır.

Mide ekşimesi veya Reflü (GERD)

Mide ekşimesi veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), yemek yediğinizde midenizdekilerin yemek borusuna geri dönmesine neden olabilir. Bu, bulantıya neden olan yanma hissini yaratır.

Enfeksiyon veya Virüs

Bakteriler veya virüsler mideyi etkileyebilir ve bulantıya neden olabilir. Gıda kaynaklı bakteriler gıda zehirlenmesi olarak bilinen bir hastalığa neden olabilir. Viral enfeksiyonlar da bulantıya neden olabilir.

İlaçlar

Bazı ilaçları almak — örneğin, kemoterapi gibi kanser tedavileri — mideyi bozabilir veya bulantıya neden olabilir. Aldığınız yeni tedaviler için ilaç bilgilerini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.

Bu bilgileri okumak ve aldığınız herhangi bir ilaç ve tedavi hakkında doktorunuzla konuşmak, ilaca bağlı mide bulantısını en aza indirmenize yardımcı olabilir.

Taşıt ve Deniz Tutması

Taşıt ve deniz tutması, bir aracın zorlu sürüşünden kaynaklanabilir. Bu hareket, beyne iletilen mesajların duyularla senkronize olmamasına, mide bulantısına, baş dönmesine veya kusmaya neden olabilir.

Beslenme

Baharatlı veya yüksek yağlı gıdalar gibi bazı gıdaları aşırı yeme veya yeme, mideyi bozabilir ve mide bulantısına neden olabilir. Alerjik gıdalar da mide bulantısı yapabilir.

Ağrı

Şiddetli ağrı bulantı semptomlarına katkıda bulunabilir. Bu, pankreatit, safra kesesi taşları ve böbrek taşları gibi ağrılı durumlar için geçerlidir.

Ülser

Midede veya ince bağırsağın astarında ülserler veya yaralar bulantıya katkıda bulunabilir. Yemek yediğinizde, ülser yanma hissi ve ani mide bulantısına neden olabilir.

Aşağıdakiler, mide bulantısı da dahil olmak üzere diğer bazı tıbbi durumların bir belirtisidir:

  • benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV)
  • kulak enfeksiyonu
  • kalp krizi
  • bağırsak tıkanıklığı
  • karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanseri
  • menenjit
  • migren

Ne Zaman Tıbbi Yardım Almalısınız?

Mide bulantısına kalp krizi belirtileri eşlik ediyorsa derhal tıbbi yardım alın. Kalp krizi semptomları arasında ezici bir göğüs ağrısı, yoğun bir baş ağrısı, çene ağrısı, terleme veya sol kolunuzda ağrı vardır.

Şiddetli baş ağrısı, boyun ağrısı, nefes darlığı veya kafa karışıklığı ile birlikte mide bulantısı yaşarsanız da acil yardım almalısınız. Zehirli bir madde yuttuğunuzdan veya susuz kaldığınızdan şüpheleniyorsanız tıbbi yardım alın.

Mide bulantısı sizi 12 saatten fazla yiyemez veya içemez hale getirirse doktorunuza görünün. Ayrıca, eğer mide bulantınız reçetesiz satılan ilaç müdahalelerini denedikten sonraki 24 saat içinde azalmazsa, doktorunuzu da görmelisiniz.

Eğer tıbbi acil durum gerektiren bir durum yaşadığınızdan endişeleniyorsanız her zaman tıbbi yardım isteyin.

Mide Bulantısı Nasıl Tedavi Edilir?

Mide bulantısı tedavi nedenine bağlıdır.

Örneğin, bir arabanın ön koltuğunda oturmak, taşıt tutmasını hafifletebilir. Taşıt tutmasına dimenhidrinat (Dramamine),  antihistamin gibi ilaçlar veya deniz tutmasını hafifletmek için bir skopolamin yama uygulamak da yardımcı olabilir.

Mide bulantısının altta yatan nedenini gidermek için ilaç almak da yardımcı olabilir. Örnekler, GERD için mide asidi azaltıcı veya yoğun baş ağrıları için ağrı kesici ilaçlar içerir.

Bol bol su içmek mide bulantınız azaldıktan sonra kurumayı en aza indirmeye yardımcı olabilir. Bu, su veya elektrolit içeren bir içecek gibi küçük, sık sık berrak sıvılardan yudum almanız gerektiği anlamına gelir.

Yeniden yemek yemeye başladığınızda, mideniz daha da iyileşene kadar BRAT diyetine (muz, pirinç, elma püresi ve tost) uymanıza yardımcı olur.

Bulantı Nasıl Önlenir?

Bulantı tetikleyicilerinden kaçınmak, mide bulantısının başlamasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu aşağıdakilerden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir:

  • migren ataklarını tetikleyebilen titrek ışıklar
  • sıcak ve nem
  • deniz seyahatleri
  • parfüm ve pişirme kokuları gibi güçlü kokular

Bir yolculuktan önce bir anti-bulantı ilacı (skopolamin) almak da taşıt tutmasını önleyebilir.

Az ama sık yemek yeme gibi yeme alışkanlıklarınızda yaptığınız değişiklikler mide bulantısı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Yemeklerden sonra yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmak da bulantıyı en aza indirebilir. Baharatlı, çok yağlı veya yağlı gıdalardan kaçınmak da yardımcı olabilir.

Mide bulantısına neden olma olasılığı daha düşük olan gıda örnekleri arasında tahıl, kraker, tost, jelatin ve et suyu bulunur.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/nausea#seeking-medical-hel

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?