C Vitamini Eksikliği Skorbüt Hastalığı

Yayın Tarihi : 2017/04/11 11:17 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/25 14:26 •

Skorbüt hastalığı C vitamini eksikliğiyle seyreden  bir hastalıktır

C Vitamini Eksikliği Skorbüt Hastalığı

Skorbüt hastalığı C vitamini eksikliğiyle seyreden, diş eti çeklimesine sebep olan bir hastalıktır. Skorbüt hastalığında diş etleri, kanamaya meyilli olmaktadır.

Hastalığın en önemli belirtileri; diş etinde kendiliğinden olan kanamalar, kolay morarma, saç dökülmesi, dişlerin dökülmesi, diş etlerinde kanama ile eklemlerde ağrı ve şişliktir.

C Vitamini Değeri Ne Olmalı?

Skorbüt hastalığında C Vitamini düzeyi düşmektedir.

C vitamini yani askorbik asitin kandaki normal değeri 0,5-1,8 mg/dl dir. Bunun altındaki değer, eksikliği ifade eder. 

C vitamini Nasıl Alınmalıdır?

C vitamini, tıpkı B vitamini gibi suda çözünen bir vitamin grubudur. İnsan vücudunda atıkları dışarı atmanın yolu ise idrar oluşturmaktır. İdrarın da yüzde 70 i su olduğundan, vücutta, o gün kullanılmayan C vitamininin fazlası, bu su karışımıyla birlikte dışarı atılır. Yani, insan vücudu C vitaminini depolayamaz ve bu sebeple günlük olarak almak zorunda kalır. Eğer bu vitamin günlük olarak alınmazsa, C vitamini değerleri düşer ve skorbüt başta olmak üzere pek çok zarar meydana gelir. 

C Vitamini Görevleri

C vitamini eksikliği hastalık olarak skorbüt meydana getirse de, esaslı görevi bağışıklığı diri tutmak ve kişiyi hastalıklardan korumaktır. C vitamini vücudunuzda yeteri kadar varsa, hastalıklarınız çok daha kolay atlatılır, vücudunuz çok daha dirençli bir hale gelir. Zaten korona virüsün hayatımıza girmesi ile, bağışıklık artık herkesin bildiği bir terim oldu. ve bu bağışıklığın en büyük dostunun C vitamini olduğu, kabul görmüş bir gerçektir. 

Vücutta bir hastalık meydana geldiğinde ani bağışıklık çökmesine bağlı olarak; iyileşememe, başka hastalıkların da peşi sıra gelmesinin sebebi C vitaminin vücuttaki düşüşüdür. Çünkü zaten C vitamini alınmadığı için hastalık ağır geçiyordur ve takviye de alınmıyorsa, bağışıklık düşüklüğüne bağlı olarak tüm hastalıklar artacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?