CA 125 Testi Nedir ? CA 125 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Yayın Tarihi : 2018/06/26 00:53 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/31 11:22 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

CA 125 testi bir kanser antijeni olup kanser tedavisi görenlerde daha çok istenen bir kan testidir. Bu yazımızda CA 125 testi ve yüksekliği hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

CA 125 Testi Nedir ? CA 125 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

CA 125 Testi Nedir?

CA 125 testi ile  kandaki CA 125 proteini (kanser antijeni 125) miktarı ölçülmektedir. CA 125 testi kanser tedavisi sırasında ve sonrasında bazı kanserleri klinik olarak takip etmek için tercih edilir.
Bazı durumlarda test, hastalık riski çok yüksek olan kişilerde yumurtalık kanserinin erken belirtilerini araştırmak için de kullanılabilir.Ancak  CA 125 testi, genel olarak yumurtalık kanseri taraması için kullanılmamalıdır. Bunun sebebi de başka durumların da CA 125 değerini attırabildiğidir. Örneğin kadınlarda menstrüasyon (adet görülmesi)  ve rahim fibroidleri gibi kanserli olmayan duurmları gösterebiliriz. Ayrıca  yumurtalık, endometriyal, peritoneal ve fallop tüpü kanserleri de CA 125 seviyesinin yükselmesine neden olabilir.

CA 125 Testi Normal Değeri Nedir?

Her ne kadar laboratuvarlarda kullanılan kit ve yönteme göre küçük farklılıklar gösterse de bu testin  35 U/mL nin altında olması istenmektedir. Bazı laboratuvarlarda kullanılan laboratuvar kitinin cinsi, kullanılan cihaz ve yönteme göre normal değerlerde ufak tefek sapmalar olabilir.Bu tür durumlarda lütfen laboratuvar test sonucunda belirtilen referans değerleri dikkate alınız. 

CA 125 Testi İçin Aç Karına Kan Vermek Gerekir mi?

CA 125 testi için aç karına kan vermek mutlaka gerekli bir durum değildir.

Adet Döneminde Verilen CA 125 Testi Konusunda Uyarımız:

CA 125 testi adet dönemlerinde normalde de yüksek çıkabildiği için özellikle bu dönemde, CA 125 için kan alınması sakıncalı olabilir.Tercihen adet sonrası dönemlerde bayanlarda kan alınmalıdır.

CA 125 Testi Hangi Durumlarda İstenmelidir?

1. Kanser tedavisini izlemek için. Yumurtalık, endometriyal, periton veya fallop tüpü kanserlerinde doktorunuz klinik durumunuzu ve tedavinizi izlemek için düzenli olarak CA 125 testi önerebilir.
2. Yüksek risk altında olan kadınlarda  yumurtalık kanseri taraması yapmak için. Ailenizde ciddi bir yumurtalık kanseri geçmişi varsa veya yumurtalık kanseri riskini artıran kalıtsal bir geniniz varsa, doktorunuz bu kanseri taramanın bir yolu olarak bir CA 125 testi önerebilir.
3. Bazı klinisyenler çok yüksek risk altındakiler için her 6 ila 12 ayda bir transvajinal ultrason ile birlikte CA 125 testi önerebilir.Ancak şurası unutulmamalıdır ki yumurtalık kanseri olan bazı kadınlarda 
 CA 125 düzeyi yükselmeyebilir. 
4.Kanser nüksünü kontrol etmek için. Yükselen CA 125 seviyeleri, yumurtalık kanserinin tedaviden sonra nüksettiğini ortaya koyabilir.

CA 125 Testi ve Over (Yumurtalık) Kanseri İlişkisi:

CA 125 testinin en sık kullanım alanlarından biri yumurtalık yani diğer adıyla over kanseridir.Ancak CA 125 testi her yumurtalık kanseri vakasında yükselmez.CA 125 testi isteyerek doktorlar çoğunlukla kansere karşı kullanılan tedavinin etkinliğ konusunda fikir sahibi olurlar. Genellikle bu testi kanser tedavisi öncesi isteyip daha sonra tedaviye yanııtın ölçülmesinde bir kriter olarak değerlendirebilirler. Tedavi sonrası CA 125 değerlerind edüşme olması tedaviye olumlu yanıt olabileceği konusunda doktora fikir vermektedir.

CA 125 Testi Yüksekliği:

Bu testin yüksekliği aşağıdaki durumlarda görülebilir.

Endometriyal kanser
Periton veya fallop tüpü kanseri
Yumurtalık kanseri

Ancak  bu hastalıkların tanısının koyulmasında CA 125 yüksekliği tek başına asla yeterli değildir.Doktorunuz  teşhisinizi belirlemek için başka tahliller ve muayeneler önerebilir.

Kanser olmayan farklı koşullarda da CA 125 değerleri yüksek çıkabilmektedir.Bu koşullar ve hastalıklar aşağıda belirtilmiştir:

1.Endometriozis
2. Karaciğer hastalığı
3. Adet görülmesi
4. Pelvik inflamatuar hastalık
5. Gebelik
6. Rahim miyomları
7. Polikistik over sendromu

CA 125 Test Sonuçlarının Yorumlanması

Bir kişiye yumurtalık, endometriyal, peritoneal veya fallop tüpü kanseri teşhisi konduysa, azalan CA 125 seviyeleri ise  genellikle kanserin tedaviye yanıt verdiğini gösterir. Yükselen CA 125 değerleri  kanserin nüks ettiğini veya büyüdüğünü gösterebilir. 
CA-125 testi çok yüksek çıktığında ve  doktor hastanın klinik durumundan da şüphe duyduğunda ilave incelemeler yapabilir. Yüksek çıkan tek bir test sonucu kesin bilgi vermeyecektir.Bu test sonucunun değerlendirilmesi ve yorumlanmasında değişen seviyeleri gösteren bir dizi sonucun değerlendirilmesi ve yorumlanması daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Yüksek CA 125 değerlerinde doktor,  nedeni belirlemek için pelvik veya transvajinal ultrason gibi başka testler de önerebilir. 
Eğer yumurtalık kanseri tedavisi görüyorsanız ve bu süre zarfında CA-125 seviyeleriniz düşerse, bu genellikle tedavinizin işe yaradığı anlamına gelir. Aynı kalırlarsa veya artarlarsa, farklı türde bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz tedavi seçeneklerin sizinle görüşecektir.
Tahlil.com olarak, ziyaretçilerimizi bir kere daha uyarıyoruz. CA 125 testi normal ve sağlıklı kişilerde bir kanser tarama testi veya yanı testi olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
s********* :

merhaba ben 15 yaşındayım ve ca 125 değerim 54.7


Cevap:

Hafif bir yükseklik var, ama tek başına yükseklik seni korkutmasın.Yukarıdaki yazıda daha detaylı bilgi bulunuyor

?