Calcifiol (25-hydroxy-vitamin D) Test Sonucu Hangi Durumlarda Değişir?

Yayın Tarihi : 2018/04/11 03:20 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 12:45 •

Kandaki 25-hydroxy şeklinde olan D vitaminin miktarı besin takviyeleri ve vitaminleri fazla miktarda alındığı durumlarda yükselir.

Calcifiol (25-hydroxy-vitamin D) Test Sonucu Hangi Durumlarda Değişir?

Kandaki 25-hydroxy şeklinde olan D vitaminin miktarı besin takviyeleri ve vitaminleri fazla miktarda alındığı durumlarda yükselir. Buna karşı eğer hasta yeteri kadar güneş ışığına maruz kalmıyor, aldığı besinlerde yeteri miktarlarda D vitamini yok ya da bağırsakları besinlerdeki D vitaminini emilemiyorsa söz konusu testin sonucu düşük çıkar.

D Vitamini Nasıl Kullanılmalıdır?

Öncelikle her vitamin değerinde olduğu gibi D vitamini de ihtiyaçtan fazla kullanılmamalıdır. D vitamini vücutta depo edilebilen bir vitamin türüdür. Yani vücut ihtiyacı kadarını kullandıktan sonra, geri kalanını depo eder. Bu depolar yeteri kadar doluysa kişinin sadece besinlerle D vitamini alması yeterlidir. Takviye olarak D vitamini almasına gerek yoktur. Ancak halk arasında yaygın bir şekilde vitaminlerin bilinçsiz kullanımı görünmektedir. Özellikle multivitaminler rastgele kullanılmaktadır. Unutulmamalıdır ki; her vitaminin eksikliği bir problem olduğu gibi, fazlalığı da bir problemdir.

D vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Yani; yağlı besinlerle tüketildiği zaman aktif olarak vücudun kullanabileceği formata döner. Bu sebepledir ki eczaneden direkt tüp ile alınan D vitaminleri, yağlı bir dokuya sahiptir. Tüketilen besinlerde D vitamini varsa mutlaka yanında bitkisel yağlı bir besin tüketilmelidir.

Ayrıca D vitamini provitamindir. Provitamin, bir etken madde eşliğinde vücudun kullanabileceği, kendi başına durgun halde olan vitamin demektir. D vitaminin aktive edicisi; güneş ışığıdır. Alınan D vitamini vücutta pasif olarak durur. Ancak güneş ışığıyla karşılaştığında vücut bunu kullanabilir. Bu sebeple özellikle yaşlıların ve çocukların kışın dahi güneşlenmesi gerekir.

D Vitamini Vücutta Ne İşe Yarar?

D vitamini, öncelikle kemikler için çok önemlidir. Kemiklerin sertleşmesi ve düzgün şekil alması, sağlam olması için yeterli olmalıdır. Büyüme çağında ve kemiklerin daha kırılgan olduğu yaşlılık dönemlerinde muhakkak D vitamini yeterli olmalıdır. Ayrıca D vitamini bağışıklığı da destekleyen unsurlardan biridir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?