Çikolata Gözleri Parlatır

Yayın Tarihi : 2016/08/02 16:32 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/31 01:22 •

Araştırmacılar dopaminin göz retinasındaki göz sinirini işiğa karşı uyarmasını saptamışlar

Çikolata Gözleri Parlatır

Dopamin, mutluluk hormonudur ve bu hormon, en bilinen şekilde çikolata tüketmekle üretilir. Çikolata, dopamin üretimini artırdığından; kişinin mutlu olmasını sağlar, kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar. Yapılan araştırmalar, çikolatanın faydalarının bunlarla sınırlı olmadığını ortaya koymaktadır. 

Araştırmacılar dopaminin göz retinasındaki göz sinirini ışığa karşı uyardığını saptamışlar. Çikolata dopamin hormonunun salgılanmasına sebep olur o da oluşturduğu sinyaller yardımıyla göz sinirini etkileyerek gözlerin parlamasına yol açar. Yapılan bu araştırmada ağızlarında çikolata olan kişilerin gözlerinden özel cihazlarla fotoğraf çekilmiş. 

Çikolata dopamin hormonunun salgılanmasına sebep olur o da oluşturduğu signaller yardımıyla göz sinirini etkileyerek gözlerin parlamasına yol açar.

Faydalı Çikolata Hangisidir?

Çikolata, kakao miktarı arttığı sürece istenen özellikleri ortaya koyar. Çünkü kakao miktarı azalıp, yerini şeker aldığı zaman, yenen şey; faydadan çok zarar ortaya koyar. Haliyle faydalı olan çikolata; içeriğinde % 65 üzerinde kakao taşıyan, yani bitter çikolatadır. Diğer çikolatalar, her ne kadar mutluluğun sebebi olabilse de, antioksidan görevini yapmıyor. 

Çikolata Ne Kadar Yenmelidir?

Faydalı olan besinler, sınırsız tüketilebileceği anlamı taşımaz. Yediğiniz şey her ne olursa olsun, mutlaka belli ölçülerde tüketilmelidir. Her besinin aşırısı ya zararlıdır, ya da midenizi doldurarak başka besinleri tüketmenizi engellediğinden, kapatıcıdır. 

Çikolata da, çok küçük miktarlarda tüketilmelidir. Özellikle bitter harici çikolatalarda yüksek oranda şeker olduğu unutulmamalıdır. 

Çikolata Tüketilmeden Mutluluk Olmaz mı?

Çikolata, dopamini artıran bir besindir. Ancak bu çikolata yenmediğinde mutlu olunmayacağı anlamına gelmez. Çünkü; sarılmak, sevilmek, spor yapmak, sevdiğiniz bir aktiviteyle uğraşmak da, vücutta dopamin seviyesini artırmaktadır. Bu da demek oluyor ki; eğer çikolata dopamin üretimi için tüketiliyorsa, bu sadece bahanedir. 

Özellikle psikolojik çalkantıda olan kişiler, hemen çikolataya sarılsalar da, fiziksel aktiviteyi artırmak, dopamini çok daha uzun süre artırır ve kişinin kendini daha iyi hissetmesine sebep olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?