Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/08/08 16:59 • Güncelleme Tarihi : 2021/06/04 13:05 •
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kontrolsüz cinsel ilişkilerin artmasıyla giderek önem kazanan hastalıklar olup insan sağlığı için de ciddi tehdit oluşturmaktadırlar.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kontrolsüz cinsel ilişkilerin artmasıyla giderek önem kazanan hastalıklar olup insan sağlığı için de ciddi tehdit oluşturmaktadırlar.Prezervatif kullanımı bu hastalıklardan korunmak için en pratik yöntemdir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan en sık görülenleri incelediğimizde 7 başlık altında toplandıklarını söyleyebiliriz.

1.Bel Soğukluğu (Gonore): Çok yaygın olan bu enfeksiyonun etkeni gonokok adı verilen bakterilerdir. Erkekte pen*ste sarı koyu bir akıntı mevcuttur. İdrar yaparken yanma ve sızı olur. Kadınlarda çoğu zaman belirti vermez.Mikrobiyolojik yöntemlerle kolaylıkla tanı koyulabilir.Antibiyotiklerle tedavi edilir.

2.Frengi (Sifiliz): Sifiliz etkeni olan bakteri vücuda ilk girdiğinde düzgün kenarlı, ağrısız yaralar oluşmasına neden olur.Mikrobiyolojik yöntemlerle tanısı koyulur. Tedavi edilmezse iç organlara yayılıp ciddi sorunlara yol açar.Antibiyotikler tedavide kullanılmaktadır.
  
3. Klamidyoz: Bu hastalıkta bakteriyel kökenli bir hastalıktır.Yaygın görülen bir hastalık olup mikrobiyolojik yöntemlerle tanısı koyulur.Erkekte pen*ste akıntı, idrar yaparken ağrı olur. Kadınlarda ise farklı olarak ağrı, kaşıntı ve akıntı görülür. Tedavide antibiyotikler kullanılır.

4.HIV Enfeksiyonu ( AIDS ) : HIV enfeksiyonu halk arasında bilinen adıyla AIDS insandan insana başlıca cinsel temas ile bulaşır fakat diğer bulaşma yolları anneden bebeğe, kan nakli ve kontamine iğne ve delici/kesici nesnelerle temastır. AIDS’in belirtileri arasında aşırı yorgunluk, en az 2 ay içerisinde 8-10 kilo kaybı, ateş, gece telemeleri , geçmeyen ishal, koltuk altı ve boyun lenf bezlerinde büyüme olabilmektedir.Tanıda ELİSA yöntemi ile kan testleri ve test sonuçlarını da doğrulamak için Western Blot gibi konfirmasyon testleri kullanılmaktadır.

5.Hepatit B ve Hepatit C : Özellikle Hepatit B dünyadaki en yaygın enfeksiyonlardan biridir. Karaciğer iltihabı ve kanserine yol açabilirler. Belirtileri yorgunluk, halsizlik, bulantı, ateş olabilir. Vücutta, gözlerde sarılık, idrarda koyulaşma görülür. Özellikle kan ve cinsel temas ile bulaşır.Tanıda ELİSA yöntemi ile kan testleri kullanılır.

6.Genital herpes (genital uçuk):HSV Tip 1 ve HSV Tip 2 isimli Herpes virüslerinin yol açtığı cinsel yolla bulaşan bir hastalıkdır. olup,Hastalık bulaşan bireylerin çoğunda; hiç belirti gözlenmemekte veya hafif belirtilerle seyredebilmektedir. Belirtiler genellikle genital bölgede veya rektum çevresinde bir veya birkaç uçuk şeklindedir..ELİSA testleri tanıda yardımcıdır.
  
7. Human Papilloma Virus Enfeksiyonu( Kondilom,Genital Siğil) : HPV olarak bilinen Human Papilloma Virususun yol açtığı kendini genital bölge ve mukozalarda siğil olarak gösteren bir hastalıktır. Condyloma acuminatum” adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan ve servikal kanserle ilişkili olduğu kesin olarak saptanmış bir virüstür.Muayene sırasında genellikle gözle siğillerin görülmesiyle tanı koyulmakla birlikte kesin tanı için, Pap Smear,HPV DNA PCR testi ve biyopsi gibi tahlil yöntemleri kullanılmaktadır.Tedavide genellikle cerrahi olarak siğiller alınır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
F*********** :

Üç yıl önce Şüpheli ilişki sonrası insomnia,sindirimsizlik,sinirlilik dilde pas,az idrar(böbrek yetmezliği) gibi sorunlar başladı.yaptırmadığım test kalmadı.Hiçbir şey çıkmadı testlerde.Bunun psikolojik(!) olduğu söylendi.Hastalık hastasıymışım.Teşhis de bu.Yani hayatım mahvolmuş durumda kısacası ama doktorlar kafaya takıyorsun diyor.


Cevap:

Bu durumdan muzdarip sizin gibi bir çok okurumuz var.Tahlil.com olarak önerimiz ise bu tür rahatsızlığınızın çözümü için psikiyatri doktoruna başvurmanız.

m********* :

Hocam doğru yermi bilmiyorum ama pen*sin ucunda küçük bir ben var nokta kadar önemli birşeymidir


Cevap:

Dermatoloji uzmanı tarafından muayene olmanızı öneririz..

o********** :

Mrb. Enfeksiyon hastalıkları bölümünde hepatit testi yaptırdım. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için bu testin dışında hangi bölümde hangi testi yaptırmam gerekir? (43. gün: hbs ag-0,56 anti hbs-3,59 anti hcv-0,13 anti hiv-0,22) (185. gün: hbs ag-0,75 anti hbs-3,1 anti hcv-0,12 anti hiv-0,05) .


Cevap:

Aşağıdaki bağlantıda cinsel yolla bulaşan hastalıkları bulabilirsin.Bir enfeksiyon hastalıkları ve/veya üroloji uzmanına başvurmanı öneririz.


a****** :

hocam merhaba erkek arkadsımla sürtünme yoluyla ilişkiye girdik 1. ay normal günümde hasta oldum ancak 2. ayımda hastalığım iki gün önce gerceklesti sizce korkmam gereklimi hamilelikten söz edebilirmiyiz lütfen yardımcı olurmusunuz????
ޞžimdiden tesekkürlerr


Cevap:

Adet görmeniz hamilelik olmadığını gösteriyor.

b********* :

2 yıl önce şüpheli bir ilişki yaşadım tam anlamıyla ilişki sayılmazdı aslında. erkek arkadaşım göğüslerime boşaldı bunun dışında herhangi bir şey olmadı ve şimdiye kadarda hiç bir belirti olmadı. Hıv virüsü veya başka bir virüs göğüslerden bulaşır mi ? Test yaptirmam gerekir mi?


Cevap:

Boşuna kafanızı karıştırmayın. Ama test yaptırmanızda da bir sakınca yok.

e******* :

11 mart şüpheli ilişki tarihim hiv duo ultra test tarihi 26 mart 0,02 negatif
4 nisan combo test sonucu 0,03 negatif
8 nisan test sonucu 0,05 negatif
test sonuçları bunlar benim sormak istediğim gün geçtikçe test sonuçları yükseliyor bu neden olabilir acaba


Cevap:

Test sonuçlarınızın yükselmesi önemli değildir, önemli olan negatif olmasıdır..

m********* :

Merhaba hocam,

75 gün önce ilişkim oldu,kondom kullandım,ancak birlikte olduğum bayan pen*simle ağız yoluyla ilişkiye girdi.Bir haftadır idrarda yanma ve testislerde yine hafif bir ağrı var.Herhangi bir şişlik,leke yok vücudumda.Lökosit,keton,nitrit,eritrosit negatif çıktı.Tavsiyenizi alabilir miyim


Cevap:

İdrar testiniz normaldir, ancak şikayetlerinizden dolayı üroloji uzmanına muayrnr olmanızı öneririz..

p********* :

kız arkadasım hastayken bırlıkte oldum cınsel organımda yanmalar oldu ve sertlesme sıkıntısı yasamaya basladım ıdrar tahlılı yaptırdım 1 2 lökosit 1 2 erıkrosıt goruldu yazıyo ne yapmam gerekır bunlar sertlesmeyı engellıyomudur


Cevap:

Belirtiğiniz neden ile settleşme sorununun bir ilgisi yok, idrar tahlili de normal çıkmış.Sertleşme sorunu devam ederse bir üroloji uzmanına başvurunuz.

k********* :

eşimle çocuk istiyoruz en son adetime göre yumurtlama gününde eşimmle beraber olduk ve bir sonraki adet dönemim iki gün gecikti daha önceki adet belirtilerimin hiç birisi olmadı normal adet dönemimden iki gün sonra normalden koyu ve damla damla şeklinde 3 gün boyunca kanamam oldu eşim heycanlandığı için test kanamam olurken test aldı negatif çıktı şuanda aradan 8 gün geçti tekrar test almalımıyım


Cevap:

Bir kere daha test yaptırabilirsiniz.

s**** :

iyi günler.benim söyle sorunum var.erkek arkadaşımla korunmadan birlikte oluyoruz. olmaya başladıktan sonra 1 ay sonra filen benim genital bölgemde ağrı olmaya başladı. devamlı önce çok değildi zamanla ağrısı çoğaldı.idrarda yanma.devamlı sıkışıklık hissetme gibi.idrar yolu enfeksiyonu dediler. ilaç kullandım geçti.ilaç bittikten bir kaç gün sonra tekrar başladı yine antibiyotik kullandım ama bu sefer geçirmedi.başka antibiyotik kullandım geçti . hap bitince yine başladı. daha sonra kadın doğuma gittim birlikte oldumu söyledim antibotik ve fitil verdi. kullandım şikayetim kalmadı. sonra nişanlımla yine birlikte olduk bir kaç seferden sonra yine aynı şikayet başladı.tekrar doktora gittim belirttim. bu sefer ikimize tedavi uygulandı.ikimiz hap içtik ve ben fitil kullandım. geçti. sonra yine birlikte olduk. şimdi yine aynı şikayetlerim başladı.ne yapmam gerek.tedavi oluyorum.sonra yine başlıyor şikayetlerim. bana bir yol gösterirseniz sevinirim.çünkü devamlı aynı şikayetleri yaşamak sinirlerimi yıprattı.kesin bir çözüm istiyorum artık.


Cevap:

Bir kadın doğum uzmanına başvurun enfeksiyon araştırmak için gerekli testleri isteyecektir.

l******* :

merhaba.yakın zamanda bir bayanla cinsel ilişkiye girdim.ilişki sırasında korundum fakat prezervatif patladı ve bunu bayan hemen farketti.daha sonra yeni prezervatif takıp ilişkiye devam ettik.o an hiv virüsü bulaşma ihtimali varmıdır,varsa yüksek ve ya da düşük bi ihtimalmidir? kısa süren bi an ama genede içimi kemiriyor? kolay gelsin..


Cevap:

Sonuç olarak ilişkinin bir süresinde korunmasız bir ilişki yaşamışsınız.Bu durumda karşı tarafta bir enfeksiyon var ise size de bulaşma olasılığı vardır.Bunun ihtimali, yüzde kaç olacağı gibi sorulara en kesin cevap ise, cinsel yolla bulaşabilen hastalıklara dair yapılacak testlerle belirli olacaktır.

******* ******* :

İyi günler doktor bey.Hepatit b şüpheli ilişkiden 6 ay sonra kesin belirtileri vermeye başlar mı?.Ya da genel olarka cinsel hastalıklar belirtileri 6 ay sonra ortaya çıkar mı?

******* ******* :

İyi akşamlar.Aids ya da hiv gibi hastalıklarda dil pası hastalıgın hangi döneminde görülebilir.Ve dil pasının tek nedeni hastalıklar mıdır yardımcı olursanız sevinirim :)


Cevap:

Dil pası ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında bilimsel bir ilişki yok.Dil pası şikayetiniz varsa,bir KBB veya diş doktoruna danışın

******* ******* :

Peki HIV virüsünün belirtileri ne zaman ortaya çıkar?


Cevap:

Sevgili Halil, su anda tam 244 soru doktorlarımızın onaylayıp, cevaplaması için bekliyor, hıv virusunun belirtileri ve sağlık ocaklarında tahlil yapılıp yapılmadığı gibi gereksiz sorularla lütfen sitemizi ve doktorlarımızı oyalama.Senin daha önceki sorularına cevap verildiği görüyor,tahlil yorumlama dışında gereksiz sorularla sitemizi ve diğer cevap bekleyen ziyaretçilerimizin vaktini almayalım....

******* ******* :

merhaba ben 1 eylül2010 tarihindebeta hcg testi yaptırdım bu tarihte beklenen adetime 5 gün vardı. beta hcg sonucum:54.74 çıktı 4 eylülde adet kanaması gibi kanamam başladı hiç bir ağrı falan olmadan beta hcg testini tekrar yaptırdım sonuç:5.94 farklı yerlerde yaptırdım sanırım kullandıkları referans aralıkları farklı geldi bana gebelik olabilir dediler ama kanama oluyor gebelik sona mı ermiş olabilir lütfeennnnnn yardım edin.......


Cevap:

Beta HCG test değerlerinizde düşme var.Bu durumda gebe olmanızdan sözedilemez.Bir kadın doğum doktorunun da fikrini almalısınız.

******* ******* :

bir süre önce cerrahpaşa tıp fakültesinde apandist ameliyatı oldum.Ameliyat kapalı olarak yapıldı.Benden bir kaç tüp kan alındı.Kan grubumu öğrendim ama bunun yanında hıv için test yapıldı mı bilmiyorum.HIV testi kesinlikle yapılmış mıdır?


Cevap:

Ameliyatlar öncesi büyük hastanelerde HIV testi rutin olarak yapılmaktadır.Sizde de Hıv TESTİ yapılmış ve sonucunuz negatif çıkmıştır.

******* ******* :

ameliyatlardan önce cinsel yolla bulaşan hastalıklar için tahlil yapılır mı?


Cevap:

Evet yapılır.Hepatit ve HIV enfeksiyonlarının bulaşma yönlerinden biri de cinsel yoldur.Bu enfeksiyonlarla ilgili testler ameliyat öncesi hekimlerce istenir.

******* ******* :

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili tam kapsamlı testleri en uygun nerede ve ne kadara yaptırabilirim?


Cevap:

Merve Hanım, rutin tarama olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar için kapsamlı bir liste vermek mümkün değil.Ama başlıcalarını sıralayım:Hepatit yönünden HBs Ag,Anti HCV ,HIV enfeksiyonu yönünden Anti HIV 1,2 Elisa testleri,frengi yönünden VDRL,belsoğukluğu ve vajinal enfeksiyonlar yönünden yönünden vajen kültürü.Bunları tüm olarak bir yerde yaptırmanız yerine benim önerim bir kadın doğum hastalıkları uzmanına muayene olarak onun istediği testleri,doktorunuzun önerdiği merkezde yaptırmanız.

******* ******* :

vajinal mantarlar ve yaptırılması gereken tahliller nelerdir?


Cevap:

Bu konuda talebiniz dikkate alınmıştır.En kısa zamanda vaginal mantar enfeksiyonları ve yapılacak tahliller ile ilgili yazı makale hazırlanacaktır.Uyarınız için teşekkürler.

******* ******* :

Genital bölgedeki siğiller tedavi edilmezse cinsel ilişkiyle hastanın partnerine de bulaşır.Bu nedenle zamanında tedavi edildiklerinde tehlikeli değildir.Bu hastalıkların daha ayrıntılı anlatılması öneriniz dikkate alınacaktır.

******* ******* :

Güzel bir konu ilgimi çekti

?