CMV IgG Avidite Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Yorumlanır?

Yayın Tarihi : 2018/11/13 17:50 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/05 12:53 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

CMV avidite testi önceden CMV virüsünden kaynaklanan enfeksiyonunun geçirilme süresi hakkında tahlili isteyen doktora önemli bilgiler vermektedir. Bu yazımızda sıklıkla meral edilen CMV IgG avidite testinin ne olduğu ve nasıl yorumlandığı konusunda bilgi sahibi olacaksınız.

CMV IgG Avidite Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Yorumlanır?

CMV avidite testinin yüksekliği ve düşüklüğünün yorumlanması hastanın klinik takibi açısından büyük önem taşır.Tahlil sonucuna göre doktor hastanın gebelik süreci ve takibi yönünden karar verebilir. Organ nakli planlanan hastalarda da takibi yapılan bir test türüdüri Hastanın klinik takibi, tedavisi ve planlanacak ise tıbbi girişimleri bu sonuçlara göre organize edilir.

CMV Avidite Testi Nedir?

CMV  avidite testi önceden CMV  virüsünden kaynaklanan enfeksiyonunun geçirilme süresi hakkında tahlili isteyen doktora önemli bilgiler vermektedir.CMV avidite testinin yüksekliği ve düşüklüğünün yorumlanması hastanın klinik takibi açısından büyük önem taşır.Primer CMV enfeksiyonunun nüks etmiş olması veya yeniden aktive olup olmadığını anlayabilmek için CMV IgG avidite testi önemli bir yere sahiptir.

CMV Avidite Testini Doktorlar Neden İster?

Özellikle hamile kadınların rahim içi enfeksiyon tehdidine karşı kadın doğum doktorları tarafından istenilmekte olan bir tahlildir.CMV enfeksiyonunun primer olarak geçirilip geçirilmediği konusunda en doğru bilgiyi veren tahlildir.Organ nakli (organ transplantasyonu) planlanan kişilerde de enfeksiyon kontrolü amacıyla nefroloji doktorları tarafından istenmekte ve organ naklinin uygunluğu yönünden tahlili isteyen doktora önemli bilgiler vermektedir.

CMV Avidite Testi Nasıl Yapılır?

CMV avidite testi özellikle CMV IgM testi pozitif çıkanlarda bu testin doğruluğunun araştırılmasında ve yeni geçirilmiş ( yakın zamanda geçirilmiş ) bir enfeksiyon varlığının saptanmasında önemlidir.CMV avidite testi büyük laboratuvarlarda mikrobiyoloji uzmanları denetiminde yapılmaktadır.

CMV Avidite Testi Nasıl Yorumlanır?

CMV avidite testi, düşük ve yüksek avidite olarak değerlendirilip yorumlanır. Bu yorumu yapan doktor kuşkusuz hastanın muayene bulguları, klinik bilgileri ve varsa şikayetlerini de göz önüne alarak son değerlendirmeyi yapmalıdır. Değerlendirme sonrası hamileliğin sonlandırılması veya organ naklinin ötelenmesi gibi sonuçlar olabileceğinden tahlilin yorumlanması büyük önem taşımaktadır.

CMV enfeksiyonun ilk evrelerinde  CMV virüsüne özgül  IgG’nin,  antijene aviditesi düşüktür.Enfeksiyonun sonraki evrelerinde ise CMV IgG aviditesi yükselmektedir.

CMV avidite testinin düşük avidite çıkması ise, enfeksiyonun çok daha yeni yani yakın zamanda geçirildiği gösterir.Bu durum a özellikle hamilelik döneminde rahim içi enfeksiyon nedeniyle anomalili bebek doğma riski nedeniyle istenen bir durum değildir.

Organ nakli planlanan hastalarda da düşük avidite sonucu içeren CMV avidite testi istenen bir durum değildir.Bu durumda organ nakli ötelenebilir.

ELİSA testlerinde CMV IgM  titresinin yüksek pozitifliğine eşlik eden düşük CMV IgG avidite  sonuçları CMV enfeksiyonunun 3 aydan kısa bir süre içinde gelişmiş akut bir enfeksiyon olduğunu açıklamaktadır. CMV IgG aviditesinin yüksek olması geçirilen CMV  enfeksiyonun başllangıcından 4 ile 5 ay sonra görülmektedir. Bu da klinik takip yönünden önem taşımaktadır.

Aviditenin ölçülmesi primer CMV enfeksiyonunun zamanının belirlenmesinde de yardımcı olabilir. Avidite testi bazı durumlarda ne yüksek ne de düşük çıkar.Bu durum gri zon olarak adlandırılır.Bu durumlarda 15 gün sonra CMV IgG testinin kanda CMV IgG testi ile birlikte tekrarlanması ilgili doktora testin yprumlanmasında önemli bir katkı sağlamaktadır.

CMV IgG avidite testi gri zondan yüksek aviditeye geçiş gösterebilir. Bu durumda  CMV IgG antikor titresinin takibi önemlidir. CMV Ig G titresinde  yükselme olması geçirilen  enfeksiyonun eskidiği ve geride kaldığı konusunda klinisyene bilgi verecektir.

Gri zon olarak tekrar eden avidite testleri de olabilir.Bu durumda 15 gün arayla avidite testinin tekrar edilmesi tavsiye edilmektedir.

Sonuç olarak CMV Ig G avidite testinin düşük avidite çıkması primer enfeksiyonun ( ilk geçirilmiş yeni enfeksiyon) başlangıcından sonraki ilk haftalarda görülür.Primer olmayan CMV enfeksiyonlarında ise yüksek CMV Ig G aviditesi enfeksiyonun ileri dönemlerinde (6. Ay ve sonrası) görülür. Bu nednele yüksek avidite gebelik seyri yönünden intrauterin enfeksiyon riskini taşımaz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?