Çocuk Yaz İshallerini Asla Hafife Almayın!

Yayın Tarihi : 2018/05/31 11:37 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/31 11:37 •
Çocuk yaz ishalleri, yaz aylarında ve genellikle 0-5 yaşarası çocuklarda görülür
Çocuk Yaz İshallerini Asla Hafife Almayın!

Çocuk yaz ishalleri, yaz aylarında ve genellikle 0-5 yaşarası çocuklarda görülür. Bu hastalığın belli bir etkeni bulunmamakla birlikte;virüs, bakteri veya parazit kaynaklı olabilir. Yazın bu yaş grubundakiçocuklarda görülen şiddetli ishaller genel olarak çocuk yaz ishalleri olarakadlandırılır. Hastalığın şiddeti, bakterinin veya virüsün özelliğine veyaenfeksiyonun şekline göre değişebilir.

Türkiye’de en çok 0-1 yaş grubu yaz çocuk ishallerindenetkilenir. Çocuk yaz ishali görülen çocuğa gerekli zamanda gerekli tedaviyapılmazsa hastalık kötü sonuçlanabilir. Genellikle gelişmekte olan ülkelerdegörülen çocuk yaz ishalleri yılda yaklaşık 1 milyon beş yaş altı çocuğunölümüne yol açıyor. Ölümün altında yatan temel sebep ise beslenme bozukluğunave vücutta aşırı sıvı kaybına yol açmasıdır.

Çocuk Yaz İshallerinin Belirti ve Bulguları Nelerdir?

-Yorgunluk

-Dışkıda mukus (yapışkan ve renksiz sıvı) bulunması ve sıksık dışkı yapma

-Dışkıda kan görülebilir.

-Karın ağrısı

-Bulantı ve kusma

-Huzursuzluk ve huysuzluk

-Solunumun ve kalp atışlarının hızlanması

-Gözlerin içe çökmesi

-İdrar yapma hissi

-İshalle birlikte vücuttan aşırı sıvı kaybı olur. Kaybedilenbu sıvı yerine konulamazsa ciddi sorunlara yol açabilir ve hayatını tehlikeyesokar.

Çocuk Yaz İshallerinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

-Bebek ve çocukları ishalden korumak için öncelikle içilen,banyo yapılan, bebeğin temizliğinde kullanılan suyun temiz olması çokönemlidir. Suyun temizliğinden şüphe duyuluyorsa 20-30 dakika boyuncakaynatılıp, soğutulduktan sonra içirilebilir.

-Taze sebze ve meyveler seçilmelidir. İyice yıkanmadançocuğa yedirilmemelidir.

-Sokakta açık satılan yiyecekler çocuğa yedirilmemelidir.Et, balık ve deniz ürünleri yedirilecek ise iyice piştiğinden emin olunmalıdır.

-Çocuk için kullanılan biberon, bardak, tabak ve kaşık gibimalzemelerin temiz suyla iyice yıkanması önerilmektedir.

-Tuvaletten çıktıktan sonra veya bebeğin altıdeğiştirildikten sonra eller bir dakika boyunca -iyice yıkanmalıdır.

-Bebeğin içeceği suyun yanında mama hazırlanan suyun dakaynamış olması önerilmektedir. Besinlerin açıkta bırakılmaması ve sıcaktabekletilmemesi yaz ishallerinden korunmak için alınacak önemli bir önlemdir.

Çocuk Yaz İshallerinin Tedavisi Nedir?

Çocukta ishal görüldüğünde bir çocuk doktorunabaşvurulmalıdır. Gerekli tedaviye başlanmalıdır. Anne sütü almayan daha büyükbebeklerin beslenmesinde muz, yoğurt, elma püresi, ayran gibi gıdalarönerilmektedir.

İshal geçene kadar lifli ve yağlı gıdalardan uzakdurulmalıdır. Bol bol su içirilmelidir. (Doktorun önerisi dikkate alınarak)

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?