Çocuklarda Güneş Gözlüğü Kullanımı

Yayın Tarihi : 2018/07/31 11:46 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/31 11:46 •
Güneş; insan sağlığı için çok önemli bir D vitamini kaynağı ve iyi bir kemik güçlendiricidir. Ancak bunun yanında, bulundurduğu ultraviyole ışınlarıyla göze ve cilde zarar verebilen ışıktır.
Çocuklarda Güneş Gözlüğü Kullanımı

Güneş; insan sağlığı için çok önemli bir D vitamini kaynağı ve iyi bir kemik güçlendiricidir. Ancak bunun yanında, bulundurduğu ultraviyole ışınlarıyla göze ve cilde zarar verebilen ışıktır. Bu sebeple güneş ışığı alırken pek çok dikkat edilecek husus vardır.

Yetişkinler için korunmak daha kolaydır. Dışarı çıkılmayacak saatlere ve iradeye hakimdirler aynı zamanda konforlu ve kendileri için en uygun güneş gözlüklerini seçebilirler.

Ancak çocuklar için durum biraz farklıdır. Onlar dışarı çıkılmayacak saatlerde çıkmak isteyebilirler hatta çoğu zaman koruyucu unsurlar olan güneş gözlüklerini, şapkaları kullanmak istemeyebilirler.

Peki çocuklarda güneş gözlüğü kullanmak doğru mudur? Bebeklerde en geç gelişen organ gözdür. Yani tüm vücut gelişimini tamamladıktan sonra göz gelişimini tamamlar. Özellikle yeni doğan bebekler sadece çok yakın mesafeyi görebilirler. Renk algısı ise, daha uzun zaman alır. Çocukların renkleri belirgin şekilde görmeleri ve ayırt edebilmeleri 7 yaşını bulur. Bu sebeple 7 yaşından önce güneş gözlüğü kullanmak doğru değildir. Gözlük ne kadar kaliteli olursa olsun, renkli cama sahip olduğundan çocukta zaten tam oturmamış olan renk algısını bozmaya yatkınlık ortaya koyar. Zaten 7 yaş altında çocuklar hareketli olduklarından gözlük onları kısıtlar ve kullanmak istemezler. Bu sebeple diğer korunma yöntemlerinden faydalanılmalıdır.

Çocukların gözlerini güneş ışınlarından korumak için gözlükten ziyade şapkalar tercih edilmelidir. Şapkanın koruma kısmı olabildiğince büyük olmalıdır ki; sadece karşıdan değil, yan taraflardan gelen güneşi de engellesin. Bu sayede çocuk güneşten korunurken, renk algısını da bozmamış olur. Aksesuar olarak dahi bebeklerde güneş gözlüğü kullanmak doğru değildir.

Ancak 7 yaşına geldiğinde güneş gözlüğü kullanımı ihmal edilmemelidir. Bu yaştan sonra kullanılacak gözlüklerde dikkat edilmesi gereken, gözlüğün göze tam oturmasıdır. Ayrıca kenarlardan da ışık almamalı ve gözü tam anlamıyla korumalıdır.

Çocukların tenini korumak için ise, muhakkak güneş kremleri kullanılmalıdır. Aksi takdirde çok hassas olan ciltleri yanmaya müsaittir. Ayrıca güneşten yeteri kadar da yararlanamazlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?