Çocukta Yüksek Ateşle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2016/12/13 01:41 • Güncelleme Tarihi : 2016/12/13 01:41 •
 Ateş, vücutta meydana gelen değişikliklere yada yabancı organizmalara karşı savunma mekanizmasının verdiği cevaptır
Çocukta Yüksek Ateşle İlgili Bilinmesi Gerekenler

 Ateş, vücutta meydana gelen değişikliklere yada yabancı organizmalara karşı savunma mekanizmasının verdiği cevaptır. Bu durumenfeksiyonlara bağlı olabileceği gibi enfeksiyondan bağımsız da gelişebilir.Hastanın savunma mekanizmasında bir bozukluk yoksa çoğu hastalıkla birlikteateş de görülür, acile yatan hastaların %20’si yüksek ateş şikayeti ile gelmektedir.İki yaşından küçük çocukların %70’i yılda en az bir kere ateşli hastalık geçirir.

 Ateş, vücudun farklı bölgelerinden ölçülebilir.Ölçümün yapıldığı yerler; ağız, koltuk altı, makat ve kulaktır. Çıkan sonuçölçülen yere göre değişiklik gösterir. En güvenli ölçüm yeri makattır ancakpratiği zor olduğu için koltuk altı daha çok tercih edilir. Normal oda ısısındave uygun giyinmiş çocuğun ateşi;

makattanölçüldüğünde 37.5’ ten,

koltukaltından ölçüdüğünde 37.2’den,

kulakiçinden ölçüdüğünde 38 dereceden fazla ise yüksek kabul edilir.

 Çocuğun ateşi 41 dereceden yüksek ölçülmüşseve bununla birlikte bilinç değişikliği, ağır hava yolu tıkanması, dolaşımbozukluğu ve deri döküntüleri varsa  acilen hastaneye yatması gerekmektedir. Sıcakortam ve kalın giysi gibi olumsuz koşullar giderildikten sonra ateşi düşmeyebaşlıyorsa, laboratuvar testleri normal, refleksleri canlı ise evde tedavitercih edilir.

 Ateş fark edildikten sonra öncelikle ortamsıcaklığı ve çocuğun kıyafetleri kontrol edilmelidir. Çocuk çok kalıngiydirilmiş veya oda sıcaklığı çok yüksek olabilir. Bu faktörler uygun olduğu haldeçocuğun ateşi yükselmeye devam ediyorsa ya da düşmüyorsa ılık duşasokulmalıdır. Soğuk duş çocuğu huzursuz edeceği gibi ani ısı değişimine bağlıbaşka sorunlara da neden olacağından ılık duş tercih edilmelidir. Ayrıcavücutta büyük atardamarların geçtiği bölgelere yani koltuk altına, kasıkbölgesine ve boyuna ılık havlu ya da bez konularak ateş düşürülmeye çalışılabilir.Toplumda sık uygulanan alkollü, sirkeli, kolonyalı bezlerin ateşi düşürdüğü bilimselolarak kanıtlanmamıştır ve kullanılması gereksizdir. Ateş yükselmeye devamediyorsa en yakın hastaneye başvurulması gerekir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Yorumlar

Yorum
?