Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Yayın Tarihi : 2018/04/09 09:36 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/11 22:57 •
Her on kişiden bir kişiden birinde görülen çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten ismi verilen proteine karşı ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir.
Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Her on kişiden bir kişiden birinde görülen çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten ismi verilen proteine karşı ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içermektedir.
Dışarıdan alınan gıdalar, ince bağırsakta ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak isimlendirilen kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Neticede  beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.


Gluten içermesi ihtimali olan yiyecekler, glutensiz gıda maddeleri ile aynı yerde bulunmamalıdır.  Glutenli gıdaların glutensiz gıdalara temas etmemesi için bu maddeleri ayrılması gerekiyor. 

Çölyak hastalığının tanısında kullanılan testler ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?