Cushing Sendromu Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/08/29 09:42 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/11 18:52 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Cushing sendromu endokrin sistemlerini etkileyen metabolik bir hastalıktır. Endokrinoloji doktorlarınca tanı ve tedavisi yapılmaktadır.

Cushing Sendromu Nedir?
  1. yüzyılın başlarında ilk kez tanısı ortaya konulan bir sendromdur.

Bir metabolizma hastalığıdır. Endokrinoloji bölümlerinde tanı, takip ve tedavisi yapılmaktadır.

Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Cushing sendromunun en yaygın görülen belirtileri arasında belirgin cilt çatlakları, aşırı kıllanma, cinsel isteksizlik, yüzde yuvarlaklaşma ve ödem oluşumu sayılabilir. Zamanında önlem alınıp tanı koyulmaz ve tedavisi başlanmaz ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu tür sağlık sorunu olanların öncelikle dahiliye ve / veya endokrinoloji bölümlerine başvurması önerilmektedir.

Cushing Sendromu Nasıl Meydana Gelir?

Cushing sendromu kişide böbrek üstü bezinin fazlaca çalışması sonucu kortizol hormonundaki seviye artışıdır. Normal değerin üzerinde olan kortizol hormonu kişide kilo artışına, kıllanmaya ve yüksek tansiyona neden olabilir. Uygun ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. 

Bu hastalık, insan vücudunda glukorkortikoid hormonunun fazlalığından kaynaklanmaktadır. Bu hormondaki artış kişide var olan fiziki bir sorundan kaynaklanmış olabileceği gibi, tedavi için kullanılan bazı ilaçlardan ötürü de gelişebilir.

Hormon Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Hormon bozukluklarında iki türlü sebep vardır. İlk sebep, vücudun o hormonu üretememesidir. Bu durum ya beyinden doğru emir gelmemesinden, ya da hormonu üretecek hormonunun bu yetisinin olmamasından kaynaklanır. Diğer hormon bozukluğu sebebi ise; hormon ilgili organ tarafından üretilir. Ancak o hormonu kullanacak olan organın reseptörleri çalışmaz. Reseptörler, kendiyle ilgili olan hormonu tanır ve kan dolaşımından o hormonu alarak aktifleştirir. Ancak bu işi yapacak olan reseptör, bu hormonu tanımazsa onu kabul etmez haliyle vazifesini yerine getirme imkanı da olmaz. Bu yüzden hormon bozukluğu meydana gelir. 

Cushing sendromunda, hormonu üreten böbrek üstü bezinin fazlaca çalıştığı görülür. Yani hormonun mekanizmasında bir problem vardır. Bu sebeple hormon ilaçlarıyla bu bez baskılanır ve fazla hormon üretmesi engellenir. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?