D- Dimer Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/27 01:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/15 15:39 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
D-Dimer testi bir hematoloji testi olup hematoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.D-Dimer testi damardan alınan kan örneğinin çalışılmasıyla analiz edilmektedir.
D- Dimer Testi

D-Dimer Testi Nedir?

D-dimer testi, kanda pıhtılaşma, kan pıhtısı olup olmadığını anlamak için yapılan bir kan tahlilidir.Hematoloji laboratuvarlarında çalışılan koagulasyon testlerinden biridir.
D-dimer testi koldan damardan alınan kan numunesinin mavi kapaklı sitrat içeren tüplere koyulup lanoratuvara gönderilmesi sonrası çalışılır.
İnsan vücudunda bir kanama meydana geldiğinde vücut kan kaybını önlemek için hasarlı damar duvarında pıhtı bir tıkaç oluşturur. Hasarlı bölge tamir edildikten sonra pıhtının ortadan kaldırılması gerekir. Bu durumda da, salgılanan çeşitli maddelerin sayesinde pıhtı çözülür. Pıhtının çözülmesi esnasında, D-dimer adı verilen protein parçalar salınır. Bu testte bu mekanizmanın kontrolü için yapılmaktadır.
Doktorunuz kan pıhtısı olup olmadığını anlamak için kanınızdaki D-dimer seviyesini kontrol eden bu testi kullanabilir.
Genellikle bacaklar, kasık bölgesi veya kollarda derinde bulunan toplar damarlar da kan pıhtısı durumunun durumunun değerlendirilmesinde istenmektedir.

D-Dimer Normal Değeri (Referans Değerleri) Nedir?

Normal değeri (Referans): 250 mcg/L’nin altındadır.

D-Dimer Testi Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Derin Ven Trombozu (DVT) gibi büyük bir pıhtı oluşumu durumlarında (Özellikle damarlarınızdan birinde, genellikle bacaklarınızda derin bir pıhtı var ise ciddi sorunlara yol açabilir.)
Akciğerlerdeki bir atardamarda kan akımının aniden durması
Kısa süre önce geçirilen cerrahi operasyonlar,
Kanser,
Ciddi enfeksiyonlar
Travmalar,
Karaciğer hastalıkları

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?