D Vitamini Eksikliği ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2018/07/25 12:28 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/25 12:28 •
Güneşte kalmaktan çekiniyorsanız, süte karşı alerjiniz var ise veya çok katı bir vejeteryan diyeti yapıyorsanız D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.
D Vitamini Eksikliği ve Tedavisi

Güneşte kalmaktan çekiniyorsanız, süte karşı alerjiniz var ise veya çok katı bir vejeteryan diyeti yapıyorsanız D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Günümüzde D vitamini eksikliği yaygın olarak görülen bie sağlık sorunu olarak yerini almıştır. Geçmeyen yorgunluk ve halsizliklerde D vitamini değerleri de mutlak suretle araştırılmalıdır.
Güneş ışığına maruz kalmak, vücudunuzdaki D vitamini üretimini arttıracaktır. D vitamini güçlü bir kemik yapısına sahip olabilmek için temel besinlerden biridir. Çünkü vücudun kullanacağı kalsiyumu yiyeceklerden alıp kullanmanızda yardımcı olur. D vitamini eksikliği raşitizm ile ilişkilidir. Bu nedenle özellikle bu konuda risk altında olanlarda D vitamininin eksikliğinin sebepleri iyi algılanmalı ve önlem alınmalıdır.

Kişilerde D vitamini eksikliğinin oluşmasının pek çok sebebi bulunmaktadır. Bunlar; katı bir şekilde vegan diyeti yapan kişilerin gerekli vitaminleri alamamasından kaynaklanır. Çünkü en doğal besleyiciler hayvan kaynaklıdır. D vitamini alabileceğiniz hayvan kaynaklı besinlere örnek olarak balık, balık yağı, yumurta sarısı, peynir ve kırmızı et verilebilir. Vücudun D vitamini üretebilmesi için güneş ışığına maruz kalması gerekmektedir. Her fırsatta güneş ışınlarına maruz kalarak D vitamini eksikliğinden uzak durabilirsiniz. Esmer tenli olan ve yaşı ilerleyen yetişkin kişilerin güneşe maruz kaldıklarında D vitamini üretimini engelleyen, melanin isimli bir pigment bulunmaktadır. Her ne kadar güneşe maruz kalsanız da D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz.

D vitamini eksikliğinin olup olmadığını anlamanın en iyi yolu kan testidir. İnsanların yaşı ilerledikçe güneş ışınlarına maruz kalmak gitgide daha az etkili hale gelecek ve D vitamini üretimi azalacaktır. Ayrıca yine yaşın ilerlemesi ile böbreklerin D vitaminini, kullanılabilir bir enerjiye dönüştürmedeki verimi azalır. Bu yüzden 50 yaş ve üzeri kişilerin sık sık D vitamini eksikliği için gerekli kontrolleri yaptırması ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir. D vitamini yağda çözünebilir bir vitamin özelliği taşımaktadır.  Kilosu daha fazla olan kişilerin,  kas kütlesi fazla olan kişilerin D vitamini ihtiyacı normal insanlara göre daha fazladır. D vitamini yağda çözünebilir bir vitamin olduğu için eksikliği sırasında, mide-bağırsak sisteminin yağ emme kabiliyetini kısıtlar. Daha az yağ emmek de daha az D vitamininin vücutta ve özellikle mide-bağırsak bölgesinde tutulacağı anlamına gelir. Böyle bir durumda da mide-bağırsak sorunlarının yaşanması oldukça muhtemeldir. D vitamini eksikliğinde görülmesi en muhtemel belirtilerden biri de aşırı terlemedir. D vitamini eksikliğinde vücut sıcaklığı artar ancak vücut aktivitesi sabit kalacağı için terleme çok sık gerçekleşmeye başlar.

Vücudunuzda bulunan D vitamininin miktarını teşhis etmenin en iyi yöntemi 25 Hidroksi D vitamini kan testidir. Yukarıda belirtilen semptomlar ile D vitamini eksikliğinizi anlayabilir ve bir hastaneye giderek D vitamini eksikliği için gerekli testleri yaptırabilirsiniz.

D vitamini eksikliğinin tedavi işlemi günlük yeme alışkanlığınız içerisine D vitamini takviyesi yapmaktan geçmektedir. Gerekli takviyeler yapılarak sağlığınızı yeniden elde edebilirsiniz. Balık, balık yağı, yumurta sarısı ve benzer diğer D vitamini içeren kaynakların ilavesi ile D vitamini açığınızı kapatabilirsiniz. Ayrıca güneşe maruz kalmak da bu amacınıza hitap edecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?