Deprem Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2020/02/06 17:10 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/09 11:51 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Deprem gerçeğini engellemek mümkün olmadığına göre; yapılması gereken bilinçlenmek ve depreme hazırlık yapmaktır. 

Depreme hazırlıklı olmak nedir? Nasıl yapılmalıdır?

Deprem Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Deprem gerçeğini engellemek mümkün olmadığına göre; yapılması gereken bilinçlenmek ve depreme hazırlık yapmaktır. 

Depreme Hazırlıklı Olmak Nedir? Nasıl Yapılmalıdır?

Depremde yıkımı en çok engelleyen durum, tabii ki sağlam yapılardır. Bulunulan bina ne kadar sağlamsa depremde yıkılma olasılığı o kadar azdır. Bu sebeple öncelikle depreme dayanıklı, kat iznine uygun yapılmış binalar tercih edilmeli; eski, onarılmamış, çatlak ve yarıklara sahip evlerden uzak durulmalıdır. 

Öncelikle yetişkinler uzmanları dinleyerek bilinçlenmeli ve çocuklarına bu bilinci ebeveynleri vermelidir. Çünkü deprem anında çocuk ailenin yanında olmayabilir. Bu durumda dahi çocuk kendini koruyabilmeli ve korkusunu bir nebze olsun hafifletebilmelidir. Depremi hiç bilmeyen bir çocuk o anda çok ciddi bir panikle yaralanabilirken, bilinçli olan çocuk yapması gerekene odaklanabilir. Bu da hayat kurtarır. Ancak bu bilinç çocuğa işlenirken gereksiz bilgi vermekten, korkutmaktan kaçınılmalı. Güven bağı kurularak anlatılmalıdır. Bu sayede çocuk okulda, sporda, sokakta dahi olsa kendini korumayı planlayacak ve gerçekleştirecektir. 

Ev içerisinde yaşam üçgeni oluşturulacak alanlar belirlenmelidir. Bu alanlar her odada belirlenmelidir. Çünkü; deprem birkaç saniye içinde gerçekleşen bir olaydır ve deprem esnasında yer değiştirmek doğru bir hareket değildir. Bu sebeple her odada, dış duvarlara yakın, göçük durumunda hayatta kalacak alanı oluşturan yerler belirlenmeli, ailenin her bireyine öğretilmelidir. 

Yaşam üçgeninin belirlendiği yerlere, küçük bir çanta içine; su, düdük ve ufak bir el lambası koyulmalıdır. Bu sayede göçük altında kalma durumunda hayatta kalacak ve yerini dışarıdaki kişilere duyuracak önlemler alınmış olacaktır. 

Deprem esnasında ve bir süre sonrasında merdiven, asansör kullanılmaması hususunda aile bireyleri bilgilendirilmelidir. 

Deprem sonrasında telefonlar çok meşgul edilmemeli ve ihtiyacı olan insanlara fırsat tanınmalıdır. 

Bu önlemler sayesinde en azından can kayıplarını minimuma indirmek mümkün olabilecektir. 

Deprem Sonrasında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Deprem; engellenemeyen bir doğal afettir. Bu sebeple deprem anında ve sonrasında yapılan ilk müdahaleler can kurtarıcı ve depremin kalıcı etkisini en büyük oranda azaltan etkilerdir. 

Göçük Altından Çıkarılan Kişiye Müdahale Nasıl Yapılmalı?

Öncelikle bu müdahale için sağlık ekiplerine fırsat tanınmalı, öncelik verilmelidir. Panikle yapılacak bilinçsiz müdahaleler, kurtarılabilecek kişilerin daha fazla zarar görmesi ile sonuçlanabilir. 

Öncelikle göçük altında kalan kişinin herhangi bir yerinde kırık, çatlak olabileceği unutulmamalı ve yapılan müdahaleler son derece nazik olmalıdır. Boyun kırıklarına karşı hemen boyunluk takılmalı ve kişi çok sarsılmadan sedyeye koyularak ve bağlanarak ambulansa doğru taşınmalıdır. 

İç kanama olma olasılığına karşı kişi bilinçli ise, uyumamalıdır. Eğer bilinci kapanmak üzere ve ulaşılabiliyorsa teskin edilmeli, uyumaması söylenmeli ve bilincini açık tutmak için devamlı sorular sorulmalıdır. 

Hastanın kolu açığa çıkar çıkmaz sağlık ekiplerince damar yolu açılmalı ve sıvı verilmesi başlanmalıdır. Çünkü uzun süren açlık ve susuzluk ilk önce böbreklerin iflas etmesine neden olabilir. Sıvı sağlanması durumunda ise böbrekler korunmaya devam eder. Susuzluk çok ileri boyutlarda değilse kişi, böbrek rahatsızlığına uğramadan kurtarılmış olur. 

Kişi acil olarak sağlık kuruluşuna götürülmeli ve durumu detaylı olarak incelenmeli ve öncelikli hastalar belirlenmeli, müdahale edilmelidir. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?