Disleksi Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/28 17:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/23 18:42 •

Disleksi nörolojik bir rahatsızlıktır. Verilen tedaviler bireyin, normal becerileri kazanması için yapılır ve kişinin sosyal hayattan ayrışmasını engeller.

Disleksi Hastalığı Nedir?

Disleksi kronik bir hastalıktır ancak hayatı yaşanmaz kılan bir hastalık değildir. Çocuk çağda fark edilip özel eğitimler verilirse bu kişiler üstün yeteneklerini ortaya koyabilir, hayatlarını normal akışta yaşayabilir, normal olan her insanın aldığı eğitimleri alıp, her mesleği yapabilirler. Tek ihtiyaçları olan; erken teşhis ve doğru bir eğitimdir.

Disleksi genel olarak okul başarısızlığına istinaden yapılan tetkiklerde veya okuma yazma eğitimleriyle birlikte meydana gelir. Kişinin normal hayat akışında bu problem gözlemlenemez ve fark edilemez. Okulda da disleksilere yönelik özel bir eğitim olmadığından bu çocukların durumu başta başarısızlık olarak değerlendirilir. Ancak teşhisten sonra alacağı eğitim sayesinde yaşıtlarıyla aynı seviyede öğrenebilir, hatta beyni daha farklı çalıştığı için yaşıtlarından öne dahi geçebilir. Nitekim tanınan pek çok ünlü de bu hastalığa sahiptir. Bunlardan bilinenler; Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci, Bill Gates de disleksi hastası olan kişilerdir.

Disleksi Nasıl Bir Hastalıktır?

Disleksi; fonem olarak bilinen, dillerin birbirinden ayırt edilmesi seansları sırasında ortaya çıkan hastalıktır.

Zekayla alakası olmayan, dille bağdaşan öğrenme bozukluğudur. Bu hastalar; her şeyi unutur, dil becerisi yoktur.

Zekalarında sıkıntı yoktur; hatta bir çoğu üstün zekalıdırlar.

Dil derslerindeki zorlanmalarla açığa çıkar. Kişiler okuyamazlar, bunun göz bozukluğuyla alakası yoktur ve kesinlikle dil problemi vardır.

Disleksi Hastaları Nasıl Tedavi Görür?

Disleksi nörolojik bir rahatsızlıktır. Bunu geçirecek bir tedavi henüz yoktur ancak verilen tedaviler bireyin, normal becerileri kazanması için yapılır ve kişinin sosyal hayattan ayrışmasını engeller.

Bu kişiler özellikle yazma dilini ortaya koyan sembolleri tanımlayamaz ve anlamlandıramaz. Dolayısıyla bu kişilere verilen eğitimde, harfler onlar için anlamlandırılır, kelime kalıpları gruplar halinde ve ezber şekilde öğretilir. Sıkca okuma seansları yapan bu kişiler, normal bireyler gibi okur, yazar ve dil kullanabilir hale gelirler. Ancak semboller konusunda her zaman iyi olmayabilirler. Bu kişinin danışmanı eşliğinde çalıştığı süre ve eğitim desteğine bağlı olarak değişebilir.

Disleksinin teşhisi geç kalabilir, bu tedavinin seyrini değiştirmez ancak akranlarla arada mesafenin artmasına sebep olabilir. Bu sebeple ne kadar erken tedavi başlanırsa, o kadar kaliteli eğitim ortaya koyulabilir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?