Dişlerimizi Yemekten Ne Zaman Sonra Fırçalamalıyız?

Yayın Tarihi : 2015/04/08 11:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/14 10:34 •

Diş bakımında sadece fırçalamak asla yeterli bir bakım değildir. Haftada en az 3 kez diş ipi kullanılmalı ve diş boşlukları da böylece temizlenmelidir.

Dişlerimizi Yemekten Ne Zaman Sonra Fırçalamalıyız?

Diş hekimleri, yemek yedikten ve kahve içtikten sonra yarım saat içerisinde dişlerin fırçalanması, dişlere ciddi zarar verebileceğini vurgulamışlardır. 
Sıvı veya asitli yemekleri yedikten  hemen sonra dişlerin fırçalanması dişlerin alt tabakalarına zarar verebilir. Asitli besinler, diş etlerinin de yumuşamasına ve zarar görmeye açık hale gelmesine sebep olurlar. Asitli ve baharatlı yemekler genelde dişlerin çürümesine neden olurlar ama söz konusu yemekleri yedikten hemen sonra dişlerin fırçalanması bu maddelerin dişlerin köklerine kadar gitmesine müsaade ederek diş köklerinin çürümesine yol açar.

Dişler Ne Sıklıkla ve Nasıl Fırçalanmalıdır?

Dişler, günde iki kez fırçalanmalıdır. Bu miktar dişleri korumak için yeterlidir. Ancak gün içinde, dişlerin bakımını da ihmal etmemek gerekir. Diş bakımı, sadece fırçalamaktan ibaret değildir. Özellikle çay ve kahve gibi dişte leke bırakan içecekler, baharatlı ve sert olup diş arasına kaçan besinlerin temizlenmesi için diş fırçasına ihtiyaç yoktur ancak dişleri çalkalamak çok önemlidir.

Gün içinde yediğiniz ve içtiğiniz besinlerden sonra ağıza su alıp çalkalayıp tükürmek özellikle bunu birkaç defa yapmak oldukça güzel bir koruma yöntemidir. Eğer tükürebileceğiniz bir ortamda değilseniz, su içerken dahi suyu bir miktar ağzı çalkalayıp yutmak da bir korunma yöntemidir. Özellikle türk kahvesinin yanında ikram edilen suyun amacı budur. Kişinin diş boşluklarında kalan telvelerin temizlenmesi için çalkalayıp yutmaktır.

Çalkalayıp yutmak doğru bir hareket mi diye gelebilir aklınıza. Bunda abes hiç bir durum yoktur. Kişinin diş arasında kalan besin, zaten yemiş olduğu besindir. Ağız içinde bir çok boşluk vardır ve bu boşlukların herhangi birine kırıntılar kaçmış olabilir. İçmek için aldığınız ve ağzınızı çalkaladığınız suyu yutmanızda hiç bir mahsur yoktur bu sebeple.

Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Diş bakımında sadece fırçalamak asla yeterli bir bakım değildir. Haftada en az 3 kez diş ipi kullanılmalı ve diş boşlukları da böylece temizlenmelidir.

Dil ve yanak temizliğine özen gösterilmeli, dişle birlikte buralar da fırçalanmalıdır.

Tüketilen besinlerin sıklığına ve fonksiyonuna dikkat edilmeli, kahve gibi dişte leke bırakan besinler sürekli tüketilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?