Dişlerinize Bunu Yapmayın!

Yayın Tarihi : 2016/01/12 11:23 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/30 18:45 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
80 tonluk ağırlığa dayanabilen dişler ne oluyorda çürük hale geliyor?
Dişlerinize Bunu Yapmayın!

80 tonluk ağırlığa dayanabilen dişler ne oluyorda çürük hale geliyor? Yapılan araştırmalar bir dişin, 80 ton basınca kadar dayabildiğini gösteriyor. Bu kadar sağlam bir kemiğin çok basit besinlerle kırılması, çürükler meydana getirerek sağlıksızlaşması insanı hayretlere düşürüyor. 

Diş Sağlığı Neden Bozulur?

Diş sağlığını korumak, vücut sağlığını korumak için oldukça önemli bir unsurdur. Tüketilen besinlerin hepsi öncelikle dişlerde öğütülür, fiziksel sindirimi başlar, daha sonra mideye inerek kimyasal sindirimi gerçekleşir ve kan dolaşımına katılır. Sağlıksız diş bulunan ağızda, zararlı pek çok bakteri bulunur. Bu bakteriler, besinlerle birlikte mideye, buradan da kana karışarak bütün vücudu dolaşır. Hassas olan bölgelerde ise hastalıklara sebep olur. Bu sebeple ağız temizliği dediğimiz durum, sadece diş temizliği, ağız kokusu değil tüm vücudu ilgilendiren bir sağlık durumudur. 

Hangi Davranışlar Diş Sağlığını Bozar?

Dişleriniz mine tabakası ile kaplıdır ve bu dış kısım dişi çevresel etkilere karşı korur. Eğer sıcak-soğuk değişimi fazla olacak şekilde besin tüketirseniz, bu geçişler mine tabakasının duyarlılığını artırır ve diş sızlamaları meydana gelir.

dişlerinizle sert kabuklu yemişleri kırmaya çalışırsanız bu mine tabakasını çatlatacak, dişlerinizi enfeksiyona açık hale getirecektir. Yani dişleri çürütecek olan bakteriler bu çatlaklardan dişe sızacak ve dişleri içten eritmeye başlayacaktır. 

Şekerli ve asitli besinler ise, mine tabakasını direk eriten besinlerdir. Bunların çok tüketilmesi, dişin koruyucu tabakasının ortadan kalkmasına sebep olduğundan, dişler kolaylıkla kırılacak, çürüyecek ve dökülecektir. 

Diş Sağlığını Nasıl Korumalıyız?

Diş sağlığının en önemli kuralı temizliktir. Çünkü yediğiniz her besin, girintili çıkıntılı olan dişler arasında kalır ki, bu da orada bakteri üremesine sebep olur. Bu sebeple günde 2 kez dişler fırçalanmalı ve fırçanın ulaşamadığı bölgeler diş ipi ile temizlenmelidir. Ayrıca gün içinde çok su içerek de dişlerin üzerinde ve arasında yiyecek kalıntısı kalmasının önüne geçilmelidir. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?