Distoni Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/09 18:42 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/09 12:52 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Distoni; beyin tarafından yanlış sinyal gönderilmesi sonucu oluşan kas spazmlarıdır. Yanlış sinyal, etkilediği kası sürekli uyarır ve bir tik gibi o kas istemsiz olarak devamlı kasılır.

Distoni Hastalığı Nedir?

Distoni; beyin tarafından yanlış sinyal gönderilmesi sonucu oluşan kas spazmlarıdır. Yanlış sinyal, etkilediği kası sürekli uyarır ve bir tik gibi o kas istemsiz olarak devamlı kasılır.

Distoni hastalığı sık olarak bilinen bir hastalık değildir. Bu hastalıkta vücudun değişik bölgelerinde görülen, sıklıkla bükülmelere, tekrarlayıcı hareketlere veya bedenin normal duruşunda bozulmaya neden olan istemsiz kas kasılmaları görülür.

Distoni genelde bir şok neticesinde ortaya çıkar. Ani haberler, kazalar, yorgunluk, aşırı stres gibi psikolojik etkilerle genelde sık meydana gelir.

Distoni Çocuklarda Görülür mü?

Distoni sıklıkla yetişkinlerde görülür. Ancak nadiren de olsa çocuklarda da görülebilir. Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olduğundan, çocukluk çağı distonisi pek çok bölgeyi etkisi altına alabilir. Ancak yetişkinlerde genelde sadece tek bir bölgeyi (kası) etkiler.

Distoni Kronik midir?

Distoni tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak kendi haline bırakıldığında kronikleşir. Bu sebeple geç kalınmadan tedavisi yapılmalıdır.
Hastaların öncelikle nöroloji ve fizik tedavi doktorlarına başvurmasında yarar vardır. Doğru teşhis her zaman daha çabuk ve kolay tedaviyi beraberinde getirir.

Distoni Genetik Olarak Aktarılır mı?

Distoni genleri etkileyen bir hastalıktır ve sonraki nesillere aktarılır. Bu sebeple distoni olan kişilerin çocukları da risk altındadır.

Distoni Tipleri Nelerdir?

Distoni, oluşum sebebi ve klinik bulgularına göre 2 kategoride incelenir.

Oluşum sebebine göre distoni; kalıtsal olarak distoni taşıyanlar, sinir sisteminde patolojik bir bulgusu olanlar, idyopatik yani sebebi bilinmeyen şekilde distoniye maruz kalanlardır.

Klinik özelliklerine göre distoni; hastanın yaşı, distoninin vücutta yer ettiği kaslar, nörolojik bulgular ve meydana gelen hareket bozukluklarının incelenmesine göre değerlendirilir.

Distoni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pek çok hastalıkta olduğu gibi distoni tedavisi de kişiye özeldir. Yani kişinin genel durumu ve cevap verebileceği tedavi yöntemi kendisi için en uygun tedavidir. İlaçsız tedavi, ilaçlı tedavi ve botoks enjeksiyonu bu tedavilerden bazılarıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?