Dr. Murat Vural ile bebek hasretinize son verin :)

Yayın Tarihi : 2016/11/19 23:52 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/09 10:51 •
Dr. Murat Vural ile bebek hasretinize son verin :)

Değerli Tahlil.com okurları; 

İnfertilite ( kısırlık ) günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biridir. Erkekte azospermi  (sperm yokluğu ), kadında ise erken menopoz, FSH hormonu yüksekliği ve çeşitli genetik ve onkolojik hastalıklara bağlı  yumurta rezervlerindeki yetersizlik ya da tamamen yokluk  sonucunda evli çiftler çocuk sahibi olamamaktadır. Bu durumdaki çiftlerin çocuk sahibi olabilmelerin tek yolu 3. bir şahısın sperm ( sperm donasyonu) ve/veya yumurta ( yumurta donasyonu) hücresini kullanarak  IVF ( invitro fertilizasyon – Tüpbebek ) mümkün olabilmektedir. Ancak ülkemizin yasaları Türkiye’de bu işlemin yapılmasına izin vermemektedir. Bu durumdaki çiftler sperm ve yumurta donasyonunun yasal olduğu ülkelerde bu yöntem ile çocuk sahibi olabilmektedirler. Detaylı bilgiye  www.girittupbebek.com dan ulaşabilirsiniz.

 

Sperm ve yumurta olmasına karşın anne rahmindeki bir problem yüzünden de( rahmin doğuştan olmaması, rahmin gebeliğe olanak veremeyecek derecede küçük olması, rahmin sonradan alınmış olması, ve diğer sebepler ) evli çiftler çocuk sahibi olamamaktadır. Bu durumda ise taşıyıcı annelik ( kiralık anne ) yöntemi bu çiftler için umut olmaktadır. Tüp bebek yöntemi ile laboratuarda sperm ve yumurta birleştirilmesi ile oluşturulan embryo taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğe hiçbir genetik aktarım olmamaktadır, doğacak çocuğun tüm genetik özellikleri sperm ve yumurtayı veren genetik anne ve babasına aittir,  taşıyıcı annenin sadece rahmi kullanılmaktadır.  9. ayın sonunda doğan bebek genetik anne ve babasına ( sperm ve yumurtayı veren ) verilmektedir.. Taşıyıcı anneliğin yasal olduğu Gürcistan’da Türk çiftler doğacak çocuk üzerindeki her türlü yasal hakları güvence altına alınarak bu yolla çocuk sahibi olmaktadırlar.. . Detaylı bilgiye www.tasiyicianne.com dan ulaşabilirsiniz. 

Doğal yollardan çocuk sahibi olabilen çiftlerin bir kısmı ise çocuklarının cinsiyetini belirlemek istemektedirler. Örneğin 2 tane kız çocuğu olan bir çift doğacak 3. çocuklarının cinsiyetinin erkek olmasını ya da tam tersi 2 tane erkek çocuk sahibi olan ise kız olmasını isteyebiliyor. Tüp bebek yöntemi ile oluşturulan embryoların ( döllenmiş yumurta ) PGT dediğimiz yöntemle hangisinin XX ( kız ) hangisinin XY (erkek )  kromozomu taşıdığına bakılarak istenilen cinsiyetteki embryolar ayrılıp anne ahmine transfer ediliyor. Cinsiyet belirleme yöntemi de ülkemizde yasaktır. Ancak yurt dışındaki tüp bebek merkezlerinde yaptırılabilinmektedir.  Detaylı bilgiyewww.girittupbebek.com dan ulaşabilirsiniz.. 

Bundan sonraki yazılarımızda yukarıda özet olarak bahsettiğimiz sperm- yumurta donasyonu, taşıyıcı annelik, cinsiyet seçimi yöntemleri ile ilgili bilgilendirmelerimizi, ilginç vaka örneklerini okuyabileceksiniz.. 

Sağlıklı günler dilerim. 

Dr.Murat Vural

Girit Tüp Bebek Merkezi ve Kıbrıs Donasyon Merkezi Koordinatörü

Cumhuriyet Cad. No:185 Kat:2 Harbiye, İstanbul

Tel: 0 212 241 37 08

Faks: 0 212 241 37 09

Cep: 0 532 354 53 34

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?