Dünyada Başlıca Ölüm Nedenleri

Yayın Tarihi : 2019/03/07 14:27 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/07 14:27 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Dünyada çok çeşitli insan ölüm sebepleri varken bunların sayı olarak çoğunluğu terör ve doğal afetler olarak bilinir. Ancak, ne yazık ki hastalıklar sebebiyle ölümler, tedavileri mümkün olduğu halde ihmalkarlıklar yüzünden daha fazladır.

Dünyada Başlıca Ölüm Nedenleri

Dünyada çok çeşitli insan ölüm sebepleri varken bunların sayı olarak çoğunluğu terör ve doğal afetler olarak bilinir. Ancak, ne yazık ki hastalıklar sebebiyle ölümler, tedavileri mümkün olduğu halde ihmalkarlıklar yüzünden daha fazladır.

Dünya ölüm sebepleri listesinin en başında % 32,3 oranla kalp ve damar hastalıkları vardır. Bu hastalıklar sigara ve alkol kullanılmayarak, sağlıklı beslenerek ve spor yaparak büyük oranda engellenebilecek bir hastalıktır.

Kanser; listenin % 16,3 lük kısmını oluşturarak ikinci sıraya yerleşir. Kanserden korunmak tam olarak çözülemese de, erken tanı ile bu hastalığı ölümle sonuçlanmadan bitirmek mümkündür. Bu sebeple gerekli rutin testler atlanmamalıdır.

Solunum yolu hastalıkları; dünya ölüm listesinde % 6,5 ile üçüncü sırada yer alır.

Diyabet; dünyada gittikçe yayılan ve hızlı yaşama zorunluluğundan ortaya çıkan fast food beslenmenin sebep olduğu bir artışla karşımıza çıkmaktadır. Dünyada ölüm oranının % 5,8 lik kısmını meydana getirir. Bu sebeple özellikle yeni nesili korumak adına, bu alışkanlıklardan vazgeçilmeli, düzenli ve sağlıklı beslenmeye ve sporla takviye etmeye ihtiyaç vardır.

Alt solunum yolları enfeksiyonları; bu hastalıklar daha çok genetik olarak meydana geldiğinden engellemek pek mümkün değildir. Ancak teşhis edilip kontrol altına alındığında, yaşamı daha kaliteli kılacaktır ve ölümle neticelenme oranı azalacaktır. Alt solunum yolları enfeksiyonu dünya üzerinde ölümlerin % 4,4 ünü meydana getirmektedir.

Bunama; dünya üzerinde ölümlerin %4,4 ünü meydana getirir. Demansı engellemek mümkün olmasa da, ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bunun için zihini aktive eden egzersizler; bulmaca çözmek, matematik işlemlerini zihinden yapmak, dil öğrenmek, ezber yapmak gibi aktiviteler planlanabilir.

Yenidoğan ölümleri; bebeğin dünyaya geldiği dönemden itibaren ilk dört haftalık yaşam süresidir. Bu dönemde beslenemeyen, doğum esnasında komplikasyon gerçekleşen veya genetik olarak problemi olan bebeklerin ölümü, dünya ölüm listesinde % 3,2 yi kapsar. Bu oran gelişmiş ülkelerde çok düşükken, özellikle fakir ve sağlık imkanları çok olmayan ülkelerde, nüfus azalmasının önemli bir sebebidir ve çok büyük oranda görülür.

İshalle başlayan hastalıklar da bu listede % 3 oranında ölüm sebebidir. İshal, özellikle vücut içinde bir şeylerin ters gittiğini gösteren, ilk uyarandır. Sebebi bulunmaz ve çözülmezse sonucu ölüm olabilmektedir.

Hastalıklar dışında trafik kazaları dünya ölümünün %2,5 inin kapsarken, sıralamanın en sonunu % 2,3 ile karaciğer hastalıkları alır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?