Düz Kafa Sendromu Nedir? Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2016/01/31 20:55 • Güncelleme Tarihi : 2021/09/27 23:10 •

Düz kafa sendromu, yeni doğan bebeklerde çoğunlukla yatış pozisyon yanlışlığından kaynaklanan bir şekil bozukluğudur

Düz Kafa Sendromu Nedir? Neden Olur?

Düz kafa sendromu, yeni doğan bebeklerde çoğunlukla yatış pozisyon yanlışlığından kaynaklanan bir şekil bozukluğudur. Bu durum yanlış doğum müdahalesi sonrası da gözlenmektedir. Düz kafa sendromu bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da tüm sağlık açısından istenmeyen bir durumdur. Bu durumun önüne geçebilmek için uzman önerisi ile bebeklerin yatış pozisyonları doğru şekilde uygulanmalı ve hassas dönem geçene kadar özen gösterilmelidir. 

Düz Kafa Sendromu Nasıl Engellenir?

Bebekler yeni doğduklarında kafa kemikleri henüz tam sertleşmemiştir ve hala şekil alma eğilimindedir. Bunun sebebi, doğum kanalından çıkış esnasında bebeğin kafatasınını şekil alabilmesi ve doğumun kolay olabilmesi, aynı zamanda bebeğin doğum kanalına sıkışmasının engellenmesidir. Kafatasının tamamen kemikleşmesi ise, neredeyse bebek yaşına girene kadar devam eder. Bu durum hastane kontrollerinde bıngıldak kontrolü olarak da yapılır. Bebeğin en son kemikleşen ve sertleşen kısmı, bıngıldak olarak isimlendirilen kısımdır. İşte bu döneme kadar, bebeğin kafası şekil alma eğilimindedir. 

Bebeğin kafasının doğru şekilde büyümesi için yatış pozisyonları önemlidir. Çünkü dışarıdan baskı uygulanan kısım, kafatasının girinti şeklinde olmasına sebep olacaktır. Bu sebeple bebek tek taraflı yatırılmamalıdır. Bebek, dönüşümlü olarak kafasının üzerinde yatırılmalı ve her seferinde pozisyonu değiştirilmelidir. Eğer bu yatma pozisyonu ile sağlanamıyorsa, çeşitli aparatlarla sağlanabilir. Basit bir medikal destek bunun için yeterlidir. 

Bebek Düz Kafalı Olursa Ne Olur?

Bebeğin kafa şekli, asla zeka seviyesi için belirleyici değildir. Yani kafa yapısı düzgün olmayan bir çocukda, zihinsel fonksiyonlarını gayet yerinde kullanabilir. Ancak bu, estetik bir problemdir. Kafa yapısı düzgün olmadığında; biçimsiz bir yüz görüntüsü, çocukluk çağından itibaren özgüvensizlik ve asosyallik sebebi olabilir. Kafa yapısının düzgün olmasının tek katkısı bu olsa da, bu önemli ve atlanmayacak bir estetik durumdur. Bu sebeple bebeklerin kafası tam kemikleşmeden, kafa yapısı standart hale getirilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?