eGFR Testi Nedir? eGFR Normal Değerleri, Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/03/15 16:42 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/02 13:38 •

Bu makalemizde eGFR nedir,  eGFR normal değerleri, düşüklüğü, yüksekliği nasıl ölçülür, ne işe yarar, sonuçlar ne anlama gelir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

eGFR Testi Nedir? eGFR Normal Değerleri, Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

eGFR Nedir?

eGFR, Glomerüler Filtrasyon Hızıdır ve böbrek fonksiyonunun önemli bir göstergesidir. eGFR matematiksel olarak hastanın serum kreatinin düzeyine, yaşına, cinsiyetine ve soyuna dayanan türetilmiş bir terimdir. eGFR  genellikle kan örneğini analiz eden laboratuvar (biyokimya laboratuvarı) tarafından hesaplanır ve serum kreatinin sonucuyla birlikte rapor edilir.
“Normal” eGFR genellikle> 90 ml / dak / 1.73m2'dir.  eGFR testinin normalin altında olması böbrek fonksiyonları yönünden yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğu göstergesidir.


eGFR Testi Nedir

eGFR Testi Nasıl Yorumlanır?

EGFR'yi yorumlarken aşağıdaki bilgiler de akılda tutulmalıdır.

  • eGFR testi  sadece böbrek fonksiyonunun değerlendirlmesi için ön bilgi verir.  eGFR testi,  vücutları orantılı  olmayan insanlarda yanlış olarak değerlendirilebilir. Örneğin (ekstremite amputasyonları olan hastalar, ciddi şekilde yetersiz beslenmiş ve obez bireyler)
  • Testin güven aralığı oldukça geniştir, bir hastanın eGFR'sinde% 20'lik bir düşüş klinik olarak önemlidir.
  • EGFR testlerinin periyodik aralıklarla değerlendirilmesi ve takip edilmesi önemlidir. Önemli olan eGFR sonuçlarını değerlendiriken tek seferlik test yerine farklı zamanlarda testl sonuçlarını incelemek ve ard arda olan testlerde eGFR'de artan bir düşüşün görülmesi klinik olarak anlamlıdır.
  •  eGFR testi ile birlikte değerlendirmede zamanla böbrek fonksiyonunda ilerleyen bir düşüş nedenini araştırmak için Cystatin C'nin (böbrek fonksiyonunun farklı bir biyobelirteci) ölçümü yararlı olabilir. 
  • Değerler laboratuvarlar arasında farklılık gösterebilir. Kreatinin ölçümleri, ölçmek için kullanılan yöntemlere bağlı olarak laboratuvarlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Ayrıca, farklı laboratuvarlar, başka laboratuvarlardan elde edilen eGFR ölçümlerinin karşılaştırmasını karmaşıklaştırmak için eGFR'yi hesaplamak için farklı bir formül kullanabilir.

eGFR ve Kandaki Kreatinin Seviyesi

Kandaki kreatinin seviyesi, böbrek fonksiyonuna veya glomerüler filtrasyon hızı (GFR) değerlendirilmesinde yararlı bir kılavuzdur. (Böbrek fonksiyonu ve GFR terimleri büyük ölçüde birbirinin yerine geçebilir olarak düşünülmelidir.) Serum kreatinin seviyesini, bir hasta hakkında yaşları, cinsiyetleri ve ırkları gibi diğer bilgilerle birleştiren formüller, tahmini GFR veya eGFR olarak adlandırılan böbrek fonksiyonunun daha doğru bir ölçümünü sağlayabilir.
EGFR genellikle kreatinin seviyesini ölçen laboratuvar tarafından hesaplanır ve raporlanır. Öyle ölçülmezse eğer, online bir eGFR hesaplayıcısı kullanılarak hesaplanabilir.

eGFR Normal Değeri Nedir?

"Normal" GFR yaklaşık 100'dür ancak genellikle >90 (“90'dan büyük”) v olarak bildirildiğini göreceksiniz.Yani 90'ın altındaki değerler normal kabul edilmemelidir. Bu nedenle hastalar (ve bazı doktorlar) bazen egfr'yi normal böbrek fonksiyonunun bir yüzdesi olarak belirtmektedir. Aslında doğru olmasa da, sayıları daha kolay anlamanıza yardımcı olur.

Böbrek hasarı, eGFR'ye göre 5 aşamada derecelendirilir. Bu evreleme sistemi, tedaviyi planlarken ve takip ederken yararlıdır.

eGFR Düşüklüğü Olanlar Ne Yapmalıdır?

eGFR düşüklüğü normal değildir. eGFR değeri düşük olanlarda böbreklerde bir sorun olabilir. Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için nefroloji ve üroloji bölümlerindeki doktorlardan randevu alınmalıdır.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?