Elektronik Sigara ve Isıtılmış Tütün Ürünleri Çocuklar İçin Tehlikeli

Yayın Tarihi : 2021/10/05 13:18 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/05 13:33 •

Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi, çocuk ve gençleri ile  ailelerini elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleriniz zararlarına karşı bir basın açıklaması ile uyardı Aşağıda basın açıklamasının detaylarını bulabilirsiniz.

Elektronik Sigara ve Isıtılmış Tütün Ürünleri Çocuklar İçin Tehlikeli

TÜTÜN ENDÜSTRİSİ DESTEKLİ VAKIFLAR ÜZERİNDEN ELEKTRONİK SİGARA VE ISITILMIŞ TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÜLKEMİZE PAZARLANMASINI KABUL ETMEYECEĞİZ

Tütün endüstrisi elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri ile gençlerde dünya genelinde yeni bir salgını tetiklemiştir ve alternatif ve yeni ürün adı altında bu ürünlerini yaygınlaştırarak tetiklemeye devam etmektedir.
Tütün endüstrisi tarafından kurulan ve finanse edilen Dumansız Dünya Vakfı (Philip Morris funded Foundation for a Smoke-Free  World ) birkaç yıldır Türkiye’de farklı şekillerde fonlama ve etki ajanlığı çalışmaları yürütmektedir. 
Halk sağlığı alanında uzmanları çeşitli  toplantı, konferanslara davet etmek, Türkiye’deki vakıfları fonlayarak bilimsel görünümlü raporlar yazdırmak tütün endüstrisinin elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini normalleştirme ve ülke pazarına sokma çabalarından bazılarıdır. Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi olarak tütün endüstrisinin oyunlarını yakından izliyor ve hiçbir şekilde  ülkemiz üzerinde bir manipülasyona izin vermeyeceğimizi beyan ediyoruz.

Adı geçen Dumansız Dünya Vakfı benzer denemelerini 2019 yılında da yapmaya çalışmış olup halk sağlığı uzmanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve kamunun girişimleri ile İstanbul’da yapılması planlanan etkinlikleri iptal edilmiştir. Son günlerde ilgili vakfın ülkemizde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) üzerinden yaptığı izlenen faaliyetler bu basın açıklamasının yapılması gerekliliğini doğurmuştur.

Dumansız Dünya Vakfı tarafından,fonlanan yerel vakıflarca yayınlanan bilimsellikten uzak ve manipüliatif raporlar üzerinden uzmanların çevrimiçi etkinliklere davet    edildiğini gözlemliyor ve Dumansız Dünya Vakfı (Philip  Morris funded  Foundation for a Smoke-Free  World ile işbirliği yapan tüm dernek ve vakıfları bu işbirliğini  sonlandırmaya davet ediyoruz.

Bu vesileyle konuyla ilgilenen tüm tarafların kapasitelerini bilimsel bilgiler ışığında artırabilmek adına kendilerine her türlü teknik desteği vereceğimizi beyan ediyoruz.

Halkımızın manipülasyondan uzak doğru bilgiye erişimi için halihazırda ülkemizde reklamı, satışı ve kullanımı yasak olan elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri hakkında aşağıda yer alan bazı gerçekleri hatırlatmayı görev sayıyoruz.

Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri dahil olmak üzere tütün kullanımının herhangi bir türü başta çocuklar ve gençler olmak üzere hiçbir insan için güvenli değildir. Son yıllarda başta ABD olmak üzere elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin çocuklar ve gençler arasında kullanımı alarm verici seviyede artış göstermektedir. Bu ürünler nikotin gibi yüksek oranda bağımlılık yapısı bir maddeyi vücuda aktaran ürünlerdir ve günümüzün elektronik sigara veya ısıtılmış tütün kullanan gençleri yarının sigara kullanıcıları haline gelmektedir.
Türkiye, Dünya Sağlık Örgütünün teknik desteği ve alandaki halk sağlıkçıların katkılarıyla bu tehlikeyi önceden görmüş ve bu ürünlerin satışı, reklamı, pazarlaması, yolcu yanında getirilmesi ve kullanımını tamamıyla yasaklamıştır. Tütün endüstrisi bugün olduğu gibi çeşitli taktiklerle bu yasakları delmeye çalışmaktadır.
“E-Sigara” ve “Isıtılmış Tütün” ürünleri özellikle tütün kullanımının düşüş trendinde olan ülkelerde Endüstrinin “karşı hamlesi” olarak tanımlanmaktadır. Endüstri ayrıca bu ürünlerle sigarayı bırakan veya bırakmak isteyen kişilere (sözde) “Zararı daha düşük” bir alternatif sunma yalanı içerisindedir. Böylece hem halk sağlığı kampanyalarına karşı söylem oluşturulmakta hem de alternatif ürün yaklaşımı ile olası müşteri kayıplarının önüne geçilmekte ve yeni pazar oluşturulmaktadır.
Türkiye, tütün endüstrisi ve Dumansız Dünya Vakfının çalışmaları ile bu pazarın içine itilmeye ve milyonlarca çocuk ve gencimizin çok küçük yaşlarda nikotin bağımlısı olmasına neden olmaya çalışılmaktadır.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?