Endoskopi Nedir? Kimlere Neden Endoskopi Yapılır?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/02/17 22:56 •
Endoskopi yöntemi bazı vücut boşluklarının özel cihazlarla incelenmesidir. Bir görüntüleme yöntemidir.
Endoskopi Nedir? Kimlere Neden Endoskopi Yapılır?

Endoskopi yöntemi bazı vücut boşluklarının özel cihazlarla incelenmesidir. En sık yapılan işlem gastroskopi olan yani; mideye bakılan yöntemdir. Mide şikayeti olan bireylere uygulanır. Ucunda kameralı bir hortum yemek borusundan itilerek mideye kadar indirilir. Ucundaki kamera sayesinde yemek borusu, mide, ince bağırsak kısmı detaylı olarak incelenir.

Bu işlemin yapılabilmesi için en az 8 saatlik açlık gerekmektedir. Çünkü ancak 8 saatte mide tamamen boşalır. Aksi taktirde midede kalan suyun akciğere kaçma ihtimali vardır veya yemek artıkları midede kaldığı için net bir görüş sağlanamaz.

İşlem yapılırken küçük dili ve boğaz mukozasını uyuşturucu sprey sıkılır. Böylece hasta daha az öğürür, daha az mide bulantısı olur. Hastanın nefes borusuna kesinlikle müdahale edilmediğinden nefes alışverişinde hiçbir sıkıntı yaşanmaz. İşlem esnasında doktor, ihtiyaç halinde biyopsi alabilir ancak; bu parçalar sinir uçlarından alınmadığı için kesinlikle hasta hissetmez ve alınan parçanın yeri birkaç saat içinde kendiliğinden iyileşir.

Bu yöntemle teşhis edilen hastalıklar; gastrit, çölyak, mide mikrobu( helikobakter), mide kanseri, duodenit, reflü, barret gibi fiziksel olarak görülen hastalıklar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?