Eozinofil (Eosinofil) Nedir? Eozinofil Yüksekliği ve Eozinofil Düşüklüğü Hangi Durumlarda Görülür?

Yayın Tarihi : 2018/08/22 21:01 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/24 10:41 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Eozinofil bağışıklık sistemine özel bir kan hücresidir. Ana görevi alerjik reaksiyonların neden olduğu iltihaplanmalara karşı vucüdu korumaktır. Eozinofil testi aynı zamanda hemogram (tam kan sayım testi) parametreleri arasında yer alır. Kan tahlilinde eozinofil yüksekliği ve düşüklüğü görülen durumlar vardır. Bu yazımızda bir lökosit türü olan eozinofilin tanımı ile tahlilde hangi durumlarda yükseklik hangi durumlarda ise  düşüklük görüldüğü konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

Eozinofil (Eosinofil) Nedir? Eozinofil Yüksekliği ve Eozinofil Düşüklüğü Hangi Durumlarda Görülür?

Eozinofil Nedir?

Eozinofil, kanda bulunan bir lökosit yani akyuvar türüdür. Eozinofil yüksekliği ve eozinofil düşüklüğü kan sayım sonuçları incelenirken merak edilen bir konudur. Eozinofil test sonucu da tam kan sayımı diğer adıyla da hemogram tahlilinde merak edilen test  parametrelerden biridir. Bu kan hücresi sitoplazmalarında asit boyaları ve özellikle eozin boyasını tutan tanecikler içermesi sebebiyle bu isimde adlandırılmıştır.
Kan hücrelerinin myelositer serisinden gelişmekte olup kemik iliğinde üretilirler. Eozinofiller kandaki akyuvarların (lökositlerin)  yüzde 1-6 sını oluşturur. Ortalama büyüklükleri 10-12 mikron arasındadır.
Eozinofiller, bağ dokularında, özellikle sindirim ve solunum mukozalarında bulunurlar. Eozinofil değerinde tek başına bir yükseklik veya düşüklük bir doktora tek başına bir hastalık tanısı için fikir vermez.
Hastanın muayenesi, klinik bilgileri ve şikayetleri de değerlendirildikten sonra doktor gerek görürse ilave tahliller de isteyebilir.

Eozinofil Normal Değeri

Eozinofiller kanınızın yüzde 0,0 ila 6,0'ını oluşturur. Yani yüzde oalrak normal değeri % 0 ile % 6 arasındadır. Mutlak eozinofil sayısı ise, eozinofil yüzdesinin wbc(lökosit)  sayısı ile çarpımıdır. Sayım, farklı laboratuvarlar arasında değişebilir, ancak normal değer genellikle 30 ile 350 arasındadır.

Eozinofil Yüksekliği

Eozinofil Yüksekliği Görülen Durumlar Eosinofil yüksekliği eozinofili olarak da adlandırılır. 
Kan sayımı test sonuçlarında sıklıkla merak edilen eozinofil değerlerinin yüksek çıktığı durumlar aşağıda belirtilmiştir.

Alerjik hastalıklar yükseklikte  en sık görülen sebeptir. 
Zehirlenme durumlarında da eosinofil yüksekliği görülebilir.
Çeşitli deri hastalıklarında  (egzema,sedef hastalığı,eksfoliyatif dermatit) eosinofil değerleri yüksek çıkar.
Paraziter hastalıklar
İmmun yetmezlik durumları
Bazı malign neoplastik hastalıkar ( bazı kanser türleri)
Kollagen Doku Hastalıkları
Ülseratif Kolit
Gastritler
Bazı Böbrek Hastalıkları
Addison Hastalığı

Eozinofil Düşüklüğü

Kan testinde eozinofil düşüklüğü görülen durumlar ise aşağıda belirtilmiştir.

Bazı enfeksiyonların akut evresi
Anaflaktik şok
Kortizon hormonlarının tedavide kullanılmasından sonra görülebilir.
Stres sonrası Cushing Sendromu

Eozinofil Test Sonuçlarının Yorumlanması

Kan sayımında eozinofiller değerlendirilirken ve doktorlarca yorumlanırken en çok eozinofil yüksekliği dikkate alınır. Düşük eozinofil değerleri ise doktorlarca tek başına fazla kayda değer bulunmaz.
Eozinofil değerinde yükselmelerde doktorlar öncelikle kişinin alerjik bir yapısı olduğu konusunda fikir sahibi olurlar.

Eozinofil Düşüklüğü Tedavisi

Eozinofil düşüklüğünün tedavisi nedenine göre değişiklik göstermektedir. Bu konuyla ilgili dahiliye doktoruna gitmeniz önerilir. Tedaviden önce düşüklüğün nedeni araştırılır ve ona göre tedavi uygulanır. Ancak değerlerde düşüklük klinik olarak anlamlı değildir.

Eozinofil Yüksekliği Tedavisi

Eozinofil yüksekliği durumlarında direkt bir tedavi uygulanmaz. Bu değerin düşürülmesi için de özel bir ilaç yoktur. Doktorunuz bu değerin neden yükseldiğine araştırmak amacıyla ilave tahliller isteyebilir. Bu konuyla ilgili öncelikle dahiliye doktoruna gitmeniz önerilir. Doktorunuz muayene ve ilave tahliller sonrası eozinofil yüksekliğinin çözümü için sizi bilgilendirecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
U**** :

Merhabalar. EOS% 0,4 - EOS# 0 çıktı. Değerler normal midir?


Cevap:

Bizlere sorduğunuz tahlilleri inceledik, Tahlil sonuçlarınız normal.Herhangi bir problem veya sorun görülmüyor tahlil sonucunuzda.

o******** :

Merhaba, Tansiyon şikayetiyle sağlık ocağına gittim, yaptırdıkları kan tahlili sonucunda EO% değeri 0 çıktı. Aralık olarak 0-7 almışlar ancak, ailem biraz panikledi:) Doktora görünmeli miyim yoksa normal midir?


Cevap:

Sırf bu EOS tahlili nedeniyle doktora gitmenize gerek yok.

EOS değerinizdeki düşüklük ise sorun yaratmaz.

a********** :

 Eos değerim düşük çıktı norm değer 0,70-2,10 benim 0,1.bir sitede cushing sendromu okudum..cushing sendromuna uyacak bazı belirtilerim var mesela doğumdan sonra kilo verdim ama göbek fazlasıyla kaldı 2 yıl önce doğum yaptım halsizlik de çok. sivilcelenme. PDW 16,3. ast 47 alt42 ne yapmalıyım


Cevap:

Eos değerinin düşük çıkması klinik olarak çok anlamlı bir bulgu değildir.Bir hastalık düşündürmez.

Cushing tanısı için bir çok tahlil ve ileri muayeneye ihtiyaç vardır.Ayrıca farklı ve hatta daha ağır seyreden belirtileri vardır.
Aşağıda Cushing sendromuna dair Tahlil.com doktorlarının yazdığı yazıyı okuyabilirsiniz.

a******* :

merhaba benim 3,5 aylık oğlumun yuzunde morluklar ve kızarıklıklar oluyordu. kan tahlili yapıldı eo%8,6 çıktı referans 0-4 yazıyor. dr inek sütü ürünlerini tüketmememi istedi. diyete uyuyorum yine arada yüzünde kırmızılıkar oluyor. sadece anne sütüyle besleniyor. ne yapmamı önerirsiniz?


Cevap:

Eosinofil değeriniz yüksek çıkmış, aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz. http://tahlil.com/eozinofil-eosinofil-nedir-eozinofil-yuksekligi-ve-eozinofil-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur


f****** :

Merhaba hocam annemin kan tahlilinde eos% 10.99 referans aralığı 0.6-7.3 eos# 0.86 referans aralığı 0.03-0.44 sizce ne olabilir korkulacak bi durum mu acaba? Teşekkürler.


Cevap:

Eosinofil değeriniz yüksek çıkmış, aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz. http://tahlil.com/eozinofil-eosinofil-nedir-eozinofil-yuksekligi-ve-eozinofil-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur


o************** :

İyi günler 1 yaşındaki kızımın tahlillerinde lenfosit oranı,lenfosit mutlak sayısı,eritrosit dağılım genişliği ve lökositi yüksek değerlerde çıktı bu konuda bir yorumda bulunursanız sevinirim.


Cevap:

Gripal bir enfeksiyon geçiriyor olabilir, muayene bulguları ile karar verilmesi daha doğrudur..

y******** :

ben kronik astım hastasıyım kan değerlerimde eozinofil çok yüksek çıkıyor hep 20 nin üstünde çıkıyor ve çok aşırı derecede kaşınıyorum acaba bu eozinofil denen madde nasıl düşer bu arada antihistaminik ilaçlar uyku hariç hiçbir işe yaramıyor bir çözümü var mı? teşekkür ederim


Cevap:

Bir Üniversite hastanesinin allerji bölümüne başvurmanızı ve nedeninin araştırılmasını öneririz..

m************** :

Glukoz 85 mg/dL 74 - 106 Üre 30 mg/dL 19 - 48 Serum Kreatinin 0,6 mg/dL 0,5 - 1,1 Kolesterol 161 mg/dL 0 - 200 Trigliserid 83 mg/dL 0 - 250 LDL kolesterol [H] 114 mg/dL 0 - 100 Albümin 4,2 g/dL 3,2 - 5,0 AST 16 U/L 9 - 48 ALT 21 U/L 10 - 49 Demir [L] 38 µg/dL 40 - 170 Sodyum 140 mEq/L 132 - 146 Pota


Cevap:

Sonuçlarınızda serum demiri düşük çıkmış eğer Hgb değerinizde düşük ise kansızlık olabilir..

o********* :

Merhaba hocam evlilik icin saglik raporu aldim.Benim eos% degerim 0-6 araliginda 6.4 cikti.Bir ara tenya da dusurmustum belirtmek isterim tesekkur ederim.


Cevap:

Eosinofil değeriniz hafif de olsa yüksek çıkmış, aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz. http://tahlil.com/eozinofil-eosinofil-nedir-eozinofil-yuksekligi-ve-eozinofil-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur


s*********** :

merhaba hacım benim EOS% * 5.8 çıktı aralığıı 0-5 hocam bunu düşürmek için ne yapmak gerekli genele geçen bir altarnatif tıp var mıdır


Cevap:

Bu değer normal sayılır, birşey yapmanıza gerek yoktur..

d********** :

Hocam Merhaba. . Evlilik için yaptirdigim tahlil raporunda;

EOS%: 13.9 ref.ara. 0-6

EOS#: 0.9 ref.ara. 0-0.4 değerleri çıktı

Acaba bu sonuçlar ne anlama gelmektedir yorumlarinizi bekliyorum saygilarimla..


Cevap:

Eosinofil değeriniz yüksek çıkmış, aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz. http://tahlil.com/eozinofil-eosinofil-nedir-eozinofil-yuksekligi-ve-eozinofil-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur


a******** :

Hocam kolay gelsin. Hocam babam yaklaşık 8 yıl önce böbrek nakli oldu bu ay ki kontrolünde eozinofil (%3.3) değeri ve trigliserit (225) değeri biraz yüksek çıktı 24 saatlik idrar testi sonucunda da bu değerler yüksek çıktı. Bu durumun sebebi ne olabilir korkulacak bir şey var mı?ޞžimdiden teşekkürler


Cevap:

Eozinofil ve trigliserit değerlerinde korkulacak bir durum yoktur, ancak 24 saatlik idrar testi sonucu önemlidir..

o********** :

Hocam Öncelikle Saygı ve selamlarımı İletiyorum.

ޞžirket kontrolünde doktor sonuçları geldi şirkete yalnız Eoinofil %6,6 çıktı hocam tölerans aralıgı 0,00-3,00 muş ne gibi problemler yaratır bana hocam bu yada nasıl normal orana düşürebilirim. kto kalp lehine artmıştır diye bir ibare vardır bu ndr ?


Cevap:

Allerjik kişilerde olabilir, ancak kalp büyümesinden şüphelenilmiş, kardiyoloji uzmanına başvurmanızda fayda vardır..

a******* :

EO# 0.24 (0-0.5) BA# 0.6 (0-0.3) MPV 10.10 (6-10) PCT 0.26 (0.200-0.500) bu sonucların 3ü yüksek biri aşırı düşük parantez içinde olanlar normal değerler cevabınız için teşekkürler..


Cevap:

 Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.
 Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

 Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen  cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?




d************ :

EO % 0-6 olması gerekirken benim 76.7 çıktı doktorum tehlikeli olabilir dedi 2 gün sonra tekrar gidicem kanserden korkuyorum olasılık nedir lütfen acil cevaplarsanız sevinirim


Cevap:

Eosinofil değeriniz yüksek çıkmış, aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz. http://tahlil.com/eozinofil-eosinofil-nedir-eozinofil-yuksekligi-ve-eozinofil-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur


s******* :

Merhaba, kan tahlilimde 2 adet eos var. Biri EOS%: 2,2 (Normal değerleri: 0-5) Diğeri: EOS: 0,14 (Normal değerleri: 0-0,4) Durumum nedir acaba?


Cevap:

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


c*********** :

aHCV 0.21NR index referans nonreaktif<0.8 supheli bu deger normalmı yorumlarmısınız


Cevap:

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


a************ :

33 yasinda 3 yasindabir cocuk annesiyim wbc:8.91(4-9)eo%7.52(0-3)eo# 0.67(0-03)lym :2.75(0,4-4,4)ly : 30.8(11-49)hgb:9.81(12-18)hct:30.6(36-56)mcv :78.1(80-100)mch :25.1(28-36)rdw:19.8(10-16.5)plt :360(120-380)kılo kaybı 49kg1.75boy,gece terlemelerı vucutta yoğun halsızlık ve ağrılar, carpinti


Cevap:

Hgb değerinizin düşük olması, sizde kansızlık olduğunu düşündürüyor. Bir dahiliye uzmanına muayene olmalı ve gerekli tedaviyi almalısınız. 

p************ :

Merhaba. eozinofil K/uL 0-0.4=4.9...... eozinofil% 0-6 =6.5 hocam bu değerler normal mi acaba cinsiyet:erkek yaş:17


Cevap:

Eosinofil değeriniz yüksek çıkmış, aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz. http://tahlil.com/eozinofil-eosinofil-nedir-eozinofil-yuksekligi-ve-eozinofil-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur


s************** :

Merhaba; Yapılan tahlilde EO% değerim, Referans 0.0 - 4.0 iken 7.7 çıktı. Bir sorun olur mu? Cevabınızı bekliyorum teşekkürler.


Cevap:

Eos değeri yüksek, yukarıdaki yazıda hangi durumlarda yükseklik görülebildiği belirtilmekte

r********** :

benim EO% degerim 16 cıktı alerjik rinit hastasıyım buna bağlı olarak yükselmiş olabilirmi ayrıca ellerimin bilek ve üst bölgesinde kızarıklıklar var bununla bağlantılı olabilirmi EO% yüksekliğinde nasıl bir tedavi izlenmeli


Cevap:

Eosinofil zaten alerjik bünyeli kişilerde yüksek çıkan bir lökosit türrüdür.
Eosinofil yüksekliğine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

http://tahlil.com/eozinofil-eosinofil-nedir-eozinofil-yuksekligi-ve-eozinofil-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur

s********* :

Merhabalar 25 yaşindayim 3 nisan 2012 de splenektomi oldum tani koyulamadi ilik biyopsisi ve patoloji sonucu temiz cikti lenfoma şuphesi var rutin rahlillerim devam ediyor son iki tahlilimde eos degeri 0.0-0.7 araligi benim değerim 21.8 cok yuksek cikti nedeni lenfomayla alakalimidir ve budeger bana normal yasamimda nasil etki eder ilginiz icin tesekkurler..


Cevap:

Eosinofil değeriniz oldukça yüksek.Bunun yukarıdaki yazıda da anlatıldığı üzere bir çok nedeni olabilir.Bir hematoloji uzmanına danışmalısınız, periferik yayma adı verilen bir teste de ihtiyaç var.

e****** :

merhabalar öncelikle yanıtladığınız sorular için size minnettarım bir sorum olacak..
eo 0.293 referans aralığı 0-0.7
eo% 2.99 referans aralığı 0-7
sorum şu eo ne anlama gelior eo yüzdesi normal ama birde sadece eo yazan var o yüksek çıktı anlamı ne lütfen yardım edin korkulcak birşey varmı


Cevap:

sonuçlarınız normal

p********** :

Merhaba 38 yaşında bir bayanım. bugün yaptırdığım kan tahlilinde *EO% 0.7 değer bu şekilde çıktı. normal değerler ise % 0,9 - 6 aralığında olmalıymış. Birde *RDW 14.5 değer bu şekilde çıktı. normal değerler ise % 11,8 - 14,3 şeklinde. Çıkan bu sonuçlar değerlendirildiğinde takip edilmesi ve önemsenmesi gereken bir durum var mı acaba? cevap için şimdiden teşekkür ederim.


Cevap:

Eosinofil düşüklüğünü fazla bir klinik anlamı yok.RDW yüksekliği ile ilgili olarak ise aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
http://tahlil.com/rdw-testi-nedir-neden-rdw-yuksekligi-gorulurbenim-rdw-degerim-yuksek-cikti/

******* ******* :

EOSİNOFİL DEĞERİ REFERANS ARALIĞI 0.0-3.0 ARASI NORMAL İKEN BENİM 4.00 ÇIKTI BU NE ANLAMA GELİYOR CİDDİ BİR ŞEY MİDİR NE YAPMAK GEREKİR ???


Cevap:

Eosinofil değeriniz az da olsa yüksek.Yukarıdaki yazıda bu konuda detaylı bilgi bulunmakta

******* ******* :

eos.un normal aralığı 0.0-0.2 bende 0.037 çıktı


Cevap:

Normal sonuç

******* ******* :

eos referans değeri 0.9-6.0 arasında..ama benim sonuç 6.4 çıktı..bu konuda yardımcı olurmusunuz?


Cevap:

Kayda değer bir yükseklik değil

******* ******* :

İyi günler kolay gelsin. EOS%'nin Referans değeri 0.00 ile 7.00 arasında benimkisi 14.7 çıktı. Nasıl yorumlanmalı?


Cevap:

Eos yani eosinofil degeriniz yüksek bunun bazı nedenleri olabilir sitemizde bu konuda bir çok yazı ve yanitlanmiş soru bulabilirsiniz Arama motorumuzu kullanarak eosinofil yüksekliğini aratın

******* ******* :

eos sonuç degeri0,19 referans degeri0,0 07


Cevap:

Eos yani eosinofil değeri yüksek,yukarıdaki yazıda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz

******* ******* :

eos um 0.19 çıktı bu sonucun degeri ne olabilir saygılarımla arz ederim


Cevap:

Referans değeri yazmalısınız cevap verebilmemiz için

******* ******* :

peki düşüklüğünün nedeni nedir?


Cevap:

Eosinofil Düşüklüğü Görülen Durumlar:
1)Bazı enfeksiyonların akut evresinde
2) Anafilaktik şokta
3) Kortizon hormonlarının tedavide kullanılmasından sonra görülebilir.
4) Stres sonrası
5)Cushing Sendromunda

******* ******* :

normal aralıgı 0, 3) 4 ,5 arası ama bende 13,3 çıktı


Cevap:

Sanırım eosinofilden bahsediyorsunuz.EOS değeriniz yüksek çıkmış.eosinofil yüksekliği ile ilgili yukarıdaki yazıda detaylı bilgi bulabilirsiniz

******* ******* :

Eosinofil yüksekliği yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere birçok nedene bağlı olabilir.Doktorunuz gerekli görürse nedene yönelik ilave tahliller isteyerek tanıyı koyacaktır.

******* ******* :

ayak ağrısı için gittiğim doktor kan tahlili istedi.bu testte eos'e değerim 3,8 çıktı yüksek olduğu yazıyor acaba nedeni ne oılabilir öğrenebilirmiyim?

?